Linkovi

Vojska stiže u pomoć vatrogascima na američkom Zapadu (17/8/01) - 2001-08-17


Savezne vojne snage pozvane su da pomognu vatrogascima u borbi s katastrofalnim požarima na zapadu Sjedinjenih Država. Vojna glasnogovornica je priopćila da će vojnici biti raspoređeni u saveznoj državi Washington koja je najteže pogođena požarima. Prema Nacionalnom centru za zaštitu od požara u ovom trenutku bijesne 42 velika požara na više od 200 tisuća hektara.

Nacionalni centar za borbu protiv požara u gradu Boise u Idaho-u proglasio je petu razinu uzbune za područje američkog Zapada. To je najviši stupanj uzbune koji omogućava vatrogasnim zapovjednicima da dovedu u pomoć vatrogasce iz drugih dijelova zemlje te da zatraže pomoć američke vojske. U Oregonu je jučer gorilo čak 11 velikih požara na ukupnoj površini od 109 tisuća hektara. Guverner je proglasio stanje elementarne nepogode što znači da će troškove gašenja vatre nadoknaditi država. Kako kaže Don Smurthwaite iz Nacionalnog centra za borbu protiv požara vatrogasci ne mogu očekivati skoru pomoć vremena. "Očekujemo pojačavanje vjetra i oluje koje neće donijeti kišu. To su dvije stvari koje vatrogascima nisu potrebne u ovom trenutku."

Takozvane suhe oluje donose opasnost da će neka munja izazvati dodatne požare, a da neće biti kiše da spriječi njihovo širenje. Od drugih požara koji bijesne na Zapadu spomenimo da je u indijanskom rezervatu u saveznoj državi Washington izgorilo šest kuća, a vatrena stihija prijeti i jednom rudarskom gradiću u Nevadi. U Calilforniji ponovno je otvorena auto-cesta 80 koja je bila zatvorena zbog požara u nacionalnoj šumi Tahoe. Šumski požari zabilježeni su i u Arizoni, Idaho-u, Oklahomi, Montani, Texasu i Wyomingu.

XS
SM
MD
LG