Linkovi

Pronađen grob Genghis Khana? (17/8/01) - 2001-08-17


Kada je veliki osvajač Genghis Khan bio sahranjen, 1227. godine, legende kažu da su svi njegovi sluge, kao i vojnici koji su prisustvovali pokopu, bili momentalno ubijeni kako bi se sačuvala tajna o mjestu groba. Istina ili ne, mjesto njegovog groba zaista je i ostalo tajnom svih proteklih stoljeća i pretvorilo se u jednu od povijesnih misterija. Sada je jedna američko-mongolska ekspedicija otkrila lokaciju s brojnim grobovima na brežuljku udaljenom oko 320 kilometara od Ulan Batora, glavnog grada Mongolije.

Voditelji ekspedicije jučer su objavili da su stoljeća potrage za Genghis kanovim grobom završena - oni, naime, čvrsto vjeruju da pronađena grobna lokacija krije i grob velikog mongolskog osvajača, te, najvjerojatnije i sva blaga s kojima je pokopan. U zajedničkom priopćenju, objavljenom istodobno na sveučilištu Chicaga, i u Ulan Batoru, ne tvrdi se da je zaista i nađen njegov grob. Za takvu tvrdnju ekspedicija, naime, prvo treba dobiti dozvolu za iskapanje kamenih grobova. Mongolska vlada takve dozvole odobrava tek u vrlo rijetkim slučajevima, s obzirom da je ometanje mrtvih tabu mongolskog društva - vjeruje se da duše mrtvih budu uništene kada se iskopaju njihova tijela.

Čitavo grobno mjesto uključuje područje uz vrh brežuljka, gdje se nalazi najmanje dvadesetak grobova, okruženih kamenim zidom visine od 3-4 metra i opsega oko tri kilometra, kao i još četrdesetak grobova s vanjske strane zida, na obroncima brežuljka. Lokacija pronađenih grobova tek je desetak kilometara udaljena od mjesta gdje se, 1162, Genghis Khan rodio, a još je bliže mjestu gdje je 1206. proglašen mongolskim carem. U vrijeme kada je umro, nakon pada s konja, njegova su osvajanja obuhvatila prostore od Kine pa do Kaspijskog jezera. Njegovi nasljednici, među kojima je bio i unuk Kublaj Khan, proširili su carstvo preko čitave središnje Azije, Rusije i Srednjeg istoka, stvorivši površinski najveći imperij u povijesti ljudskog roda.

XS
SM
MD
LG