Linkovi

Najmoćniji kompjutor na svijetu vrijedan 110 milijuna dolara (16/8/01) - 2001-08-16


Nakon što su ga godinu dana držali u tajnosti, znanstvenici američke vlade prikazali su američkoj javnosti najmoćniji kompjuter na svijetu, vrijedan 110 milijuna dolara, koji bi, prema njihovim tvrdnjama, svijet mogao spasiti od nuklearnog rata.

Superkompjuter, koji se nalazi u Nacionalnom laboratoriju Lawrence Livermore, u Californiji, sposoban je obavljati gotovo 12 i pol bilijuna kalkulacija u sekundi. Upravo zato, on će obavljati nešto što niti jedan kompjuter do sada nije mogao uraditi – provesti simulacije ponašanja zastarjelog američkog nuklearnog arsenala, u slučaju kada bi ono bilo lansirano.

Takve simulacije moraju biti što je moguće točnije, jer su u Sjedinjenim državama još 1992. obustavljena podzemna testiranja nuklearnog oružja. Prema dužnosnicima, ovaj je superkompjuter ključ za održavanje američkog nuklearnog arsenala u top formi, te tako i osiguravanja mira u uvjetima politike odvraćanja od prvog udara.

Pun naziv kompjutera je Accelerated Strategic Computing Initiative White, ili, kraće ASCI White, ili, još kraće, Bijeli, za razliku od prethodnog najjačeg kompjutera, Deep Blue, odnosno Tamno plavi, koji je 1997. pobijedio u šahu Garija Kasparova. Kao i Tamnoplavi, i Bijeli je proizvod kompanije IBM, koja ga je vladinim znanstvenicima isporučila prije godinu dana, natovarenog na 28 ogromnih kamiona-tegljača.

A, evo i nekoliko brojčanih biografskih podataka o Bijelom. Snaga mu odgovara onoj koju bi imalo 50 tisuća osobnih kompjutera, odnosno, tisuću puta je moćniji od Tamnoplavog! Može pohraniti informacije koje bi se nalazile u, recimo, 300 milijuna knjiga, odnosno ravno šest Kongresnih knjižnica.

Ima 8 tisuća 192 mikroprocesora – podsjetimo: osobna računala uglavnom imaju po jedan mikroprocesor! Ti su čipovi smješteni u niz crnih kučišta, veličine kućnog frižidera. Kučišta zauzimaju prostoriju veličine dva košarkaška igrališta, a međusobno su povezana sa 140 kilometara kablova. Divovski air-condition koji hladi procesore troši tri megawata struje, - jednako koliko i omanji grad!

Ovaj super-kompjuter zaštićenom, kodiranom mrežom povezuje tri glavna istraživačka laboratorija američke vlade – spomenuti Livermore, te Sandiju i Los Alamos, oba u Novom Meksiku. Testiranja kompjutera trajala su mjesecima prije nego što je, prekjučer, prikazan javnosti.

No, zaprepašćujuća je činjenica da Bijeli još uvijek nije dovoljno jak da bi se njegovim simulacijama moglo vjerovati sto posto! Za to, američkoj vladi, do 2004.-te godine, treba deset puta jači kompjuter!

XS
SM
MD
LG