Linkovi

U Washingtonu se očekuje 20 tisuća prosvjednika protiv globalizacije (16/8/01) - 2001-08-16


Policija u Washingtonu vjeruje da će se idućeg mjeseca, tijekom sastanka Medjunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, u glavnom američkom gradu okupiti više od 20 tisuća prosvjednika protiv globalizacije. Organizatori prosvjeda imaju dugačku listu zahtjeva:

Prije godinu i pol dana, tisuće prosvjednika okupilo se u Washingtonu, kada je antiglobalizacijski pokret bio slabiji i izazivao manje medijske pažnje nego danas. U posljednja dva mjeseca, prosvjednici su ometali sastanak Europske unije u Švedskoj i Svjetski gospodarski summit u Italiji. U strahu od masovnih demonstracija i nasilja, washingtonska je policija nagovorila i Svjetsku banku i MMF da svoja rujanska zasjedanja skrate, tako da će umjesto jednog tjedna sastanci trajati samo dva dana! Veteranka medju prosvjednicima, Njoki Njehu iz - Mreže za globalnu ekonomsku pravdu – kaže da prosvjednici imaju specifične zahtjeve za Svjetsku banku i MMF:

"To što su skratili održavanje sastanaka na samo dva dana nije dovoljno. Ukoliko se dug zemalja Trećeg svijeta ne oprosti, ukoliko se još primjenjuje politika strukturalne prilagodbe i ukoliko ti sastanci ne budu otvoreni za javnost i medije – onda se ništa nije promijenilo. Prosvjedi nisu upereni protiv tih sastanaka, nego protiv politike prakse tih institucija."

Gospodja Njehu ističe da američki sindikati prihvaćaju pozive na prosvjede i kaže da su MMF i Svjetska banka instrumenti dominacije industrijaliziranih zemalja. Ona želi potpuni oprost duga za siromašne zemlje i odbacuje dosadašnje mjere olakšavanja otplate dugovanja kao neadekvatne. Predstavnici Medjunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke kažu da dijele iste ciljeve s prosvjednicima i da svoju politiku individualno prilagođuju kako bi zemljama u razvoju pomogli da nadvladaju siromaštvo i zaduženost. Prosvjedi privlače raznorodne pristaše.

Pokret protiv globalizacije ujedinjuje sveučilišne studente i mlade ljude u optuživanju svjetskih ekonomskih organizacija da financiraju velike projekte koji oskrnavljuju i razdiru živote siromašnih. Globalizacija – proces slobodne i proširene trgovine – identificira se kao nepošten proces koji favorizira bogate zemlje. U pokušaju proširivanja pokreta, organizatori prosvjeda pripremaju jednotjedni seminar kako bi se naglasila potreba borbe protiv spolne diskriminacije, rasizma, klasne podjele i bezrazložnog straha od homoseksualnosti.

XS
SM
MD
LG