Linkovi

Moguća još jedna blokada isplate američkih dugova UN-u (16/8/01) - 2001-08-16


Kako jutros javlja "Washington Post", republikanci u Kongresu prijete da će blokirati isplatu američkih dugova Ujedinjenim narodima, ukoliko administracija predsjednika Busha ne podrži zakonski prijedlog kojim se potkopava budući Međunarodni kazneni sud. Prema pisanju "Posta", administracija želi da Kongres odobri isplatu 582 milijuna dolara zaostalih dugova svjetskoj organizaciji, kako bi predsjednik Bush izbjegao neugodnosti kada se u rujnu obrati Glavnoj skupštini UN-a.

Međutim, konzervativni zakonodavci prijete da će blokirati ova sredstava, ukoliko njihova isplata ne bude odobrena zajedno s usvajanjem zakonskog prijedloga o zaštiti američkih vojnika, usmjerenim na isključivanje američkih vojnika iz jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda. Prema ovom prijedlogu, Sjedinjene Države obustavile bi vojnu pomoć svakoj zemlji, koja je ratificirala sporazum o osnivanju ovog suda, a američki vojnici ne bi mogli sudjelovati u bilo kojoj mirovnoj operaciji Ujedinjenih naroda, ukoliko im Vijeće sigurnosti UN-a ne bi prethodno dalo imunitet od jurisdikcije Međunarodnog kaznenog suda. Ovaj bi zakonski prijedlog također predsjedniku dao ovlasti da koristi vojnu silu kako bi oslobodio američke ili savezničke vojnike u pritvoru Suda.

Bostonski "Christian Science Monitor" jutros piše o ponovnoj popularnosti heavy metala, koji se vraća na američku scenu pod imenom “nu-metal”. Promatrači kažu da se radi o reakciji tinejdžera na doba u kojoj su “na snazi djevojke”, kao i na jačanje rapa u urbanim središtima Istočne i Zapadne obale.

“Versaceova rezidencija bit će pretvorena u luksuzni hotel” – javlja "Miami Herald". Casa Casuarina, u kojoj je živio slavni dizajner prije nego što je 1997. ubijen, trebala bi u prosincu biti ponovno otvorena – kao vrhunski hotel s 15 apartmana i restoranom svjetske klase. Cijena noćenja iznosit će od 2 do 6 tisuća dolara..Inače, zgrada je izgrađena 1930, po uzoru na rezidenciju Alcazar de Colon u Santo Domingu, koju je 1510. izgradio sin Christophora Columba, a danas je najstarija kuća u Zapadnoj hemisferi.

XS
SM
MD
LG