Linkovi

Astronomija: Otkriven planetni sustav sličan Sunčevom (16/8/01) - 2001-08-16


Astronomi su otkrili dva planeta koji oko svoje zvijezde orbitiraju gotovo pravilnom kružnom putanjom. To je prvi takav nalaz u poznatom svemiru, osim našeg vlastitog planetnog sustava.

Zvijezda, koja je od Sunčevog sustava udaljena 45 svjetlosnih godina, svojim je kemijskim sastavom jednaka našem Suncu. Znanstvenicima je već ranije bilo poznato da zvijezda ima jedan veliki plinoviti planet koji se giba oko nje gotovo kružnom putanjom, no, jučer su objavili otkriće i drugog planeta slične putanje. Time se otvara mogućnost postojanja drugih, manjih planeta, nalik Zemlji, koji bi se oko te zvijezde gibali u bliži, unutrašnjim orbitama.

Od svih do sada otkrivenih planetnih sustava, ovaj je najsličniji našem vlastitom, objavili su astronomi sveučilišta Berkley, u Californiji. Do sada je, oko raznih zvijezda, otrkiveno više od 70 planeta, no, oni se uglavnom kreću jako eliptičnim putanjama, koje rezultiraju naizmjeničnim temperaturnim ekstremima na planetima, što uveliko smanjuje šansu za postojanje života.

U ovom najnovijem otkriću radi se velikim plinovitim divovima, poput Jupitera, koji kruže oko zvijezde nazvane Broj 47 u sazvježđu Velikog Medvjeda na udaljenosti koja odgovara kometnom prstenu našeg sustava. Unutar njihovih putanja ostaje taman dovoljno mjesta za planet poput Zemlje, koji bi mogao iznjedriti život.

XS
SM
MD
LG