Linkovi

A Great Day in Harlem


Jednog ljetnjeg jutra 1958, tocan datum nitko ne zna, 58 jazz-glazbenika okupilo se na stepenicama jedne zgrade u Harlemu, za skupnu fotografiju za casopis Esquire. Ideja je dosla od mladog i neiskusnog fotografa Arta Kanea. Rezultat - jedan od najslavnijih prizora iz svijeta jazza. Legendarni trenutak jednog velicanstvenog razdoblja.

U jednom danu, dva puta - 10 sati?!

Epicentar jazza tog je sparnog, ljetnjeg jutra, u kolovozu 1958. (tocnog datuma doista se nitko ne sjeca), bio na 126. ulici, izmedju Pete i Avenije Madison, u njujorskoj cetvrti Harlem. Vecer prije, rijec se prosirila gradom da bi se u 10 ujutro trebalo pojaviti na odredjenom mjestu. Jedan od glazbenika rekao je: Pojma nisam imao da u jednom danu dva puta moze biti - 10 sati! Na poziv casopisa Esquire i neiskusnog, ali ambicioznog, Arta Kanea, pred tipicnom harlemskom kucom od crvenkasto-smedjeg pjescenjaka, nakon cjelonocne svirke, okupilo se njih 58. Neki su vec bili legende, neki ce to tek postati. Prebrojite li ih sve na fotografiji, vidjet cete da ih je samo 57. Jedan je od njih, u kljucnom trenutku, odlucio malo protegnuti noge i tako propustio priliku da se i sam nadje na fotografiji koja ce postati - povijesna! Fotografiji - "A Great Day in Harlem", Veliki dan u Harlemu!

Nitko ni slutiti nije mogao..

Ako je slika vrijedna tisucu rijeci, onda je fotografija Arta Kanea - skupni portret jazz-glazbenika u Harlemu, od neprocjenjive vrijednosti! Ako svaka slika prica neku pricu, onda nam Kaneova govori cak - 57 prica! Zamislite 10-ak stuba koje s plocnika vode do ulaza u zgradu. Sa svake strane stubista, po jedan prizemni prozor. S lijeve i s desne strane - identicna zgrada, identican ulaz, identicno stubiste. Ono u sredini, do vrha je puno ljudi. Ispred njih, na plocniku, jos 30-ak zena i muskaraca, zbijenih u nekoliko redova. Svi nasmijanih lica, okrenutih ka fotoaparatu. Svi stoje, osim jednoga. Taj je, sa 10-ak djecacica iz susjedstva, sjeo na sam rub plocnika. To je Kaneova fotografija.

Prije tog sparnog, ljetnjeg dana, Art Kane nije snimio niti jednu profesionalnu fotografiju. Nitko od sudionika tog dogadjaja ni slutiti nije mogao da ce trenutak biti povijesni. Ono sto postaje povijest, iznenadit ce nas, bas kao i najbolje u jazzu. Ta prva Kaneova fotografija postala je jedna od najslavnijih u povijesti jazza! I najvaznijih! Dijelom zbog snage talenta koji se na jednom mjestu okupio. Bila je to elita talenta! Uz iznimku Dukea Ellingtona i Milesa Davisa, koji su bili na turnejama, na Kaneovoj fotografiji nasli su se najbolji jazz-glazbenici New Yorka, a to znaci i - najbolji jazz-glazbenici svijeta! No, i trenutak je bio izuzetno vazan. Pedesetcetiri muskarca i tri zene, okupljene tog jutra u Harlemu, uskoro ce preplaviti val rocka i u tom valu gotovo ce se utopiti i oni i njihova glazba. Ipak, tog jutra, s njihovih lica zrace vjera i pouzdanje. Skupina muskaraca i zena stoji ponosno i cvrsto u svom povijesnom trenutku!

Benny Golson, Art Farmer, Art Blakey, Taft Jordan, Charles Mingus, Gene Krupa, Pee Wee Russell, Horace Silver, Maxine Sullivan, Jimmy Rushing, Coleman Hawkins, Marian McPartland, Sonny Rollins, Mary Lou Williams, Thelonius Monk, Milt Hinton, Lester Young, Gerry Mulligan, Roy Eldridge, Dizzy Gillespie...samo su neka od 57 imena. Onaj koji je u kljucnom trenutku odlucio malo protegnuti noge, bio je pijanist i skladatelj - Willie "The Lion" Smith. A onaj koji na fotografiji Arta Kanea - "A Great Day in Harlem", sjedi na rubu plocnika, s djecacima iz kvarta - Count Basie...

XS
SM
MD
LG