Linkovi

Shakespeare u Oregonu (15/8/01) - 2001-08-14


Festival Shakespearea u Ashlandu, u saveznoj državi Oregon je kazališna manifestacija s najvećim repertoarom u Sjedinjenim Državama. 'Bardovi' komadi, ali i djela drugih dramatičara, postavljaju se devet mjeseci godišnje.

Više od sto tisuća ljudi koji svake godine dolaze u Ashland da bi vidjeli predstave Oregonskog festivala Shakespearea, mogu također uživati i u splavarenju na obližnjim planinskim rijekama, kao i kampiranju i pješačenju u obližnjim poljima. No kako je jednom i sam Shakespeare rekao - 'Igra je ona prava stvar'. "Dovodimo ovdje ljude iz cijele zemlje...i oni obično ostaju između 3 i 7 dana. U sedam dana možete vidjeti devet predstava u tri različita kazališta" - kaže umjetnička direktorica festivala Libby Appel. Ona dodaje da je ljubiteljima kazališta možda čak i teško odlučiti koju kombinaciju od 11 ponuđenih predstava odabrati...no kaže da se na kraju ipak sve isplati. "Sedamdeset glumaca, koliko ih radi na festivalu, često igraju po tri uloge u tri različite drame. Ove godine samo četiri drame - od 11 na repertoaru - su Shakespearove."

No, Libby Appel kaže kako je prije 65 godina, kad je Agnus Bowmer, profesor engleskog jezika s obližnjeg koledža započeo Oregonski festival Shakespearea, mnogo toga bilo drugačije. "Ovaj je festival bio san Angusa Bowmera i započeo je 1935. godine na jednom kazališnom prostoru na otvorenom. Njegov je san bio da na repertoar istovremeno stavi dva Shakespeareova djela. Festival je bio veliki uspjeh od samog početka. 1971. godine proširili smo repertoar i na druge dramatičare, kao što su klasici Ibsen i Strindberg, Tennessee Williams, Čehov ...drame koje su imale težinu klasične književnosti i naša je publika to voljela."

I još uvijek vole. Zapravo, ljubitelji kazališta stanu u red svaki dan dosta prije negoli se ulaznice počnu prodavati - nešto što je gotovo nezamislivo u američkim kazalištima koja postavljaju klasične komade. "Imamo ovdje izuzetan odabir umjetnika i zanatlija. To je jedna od stvari zbog koje sam ovdje - zajednički rad s izuzetnim umjetnicima, scenskim dizajnerima, majstorima svjetla, kostimografima..." - kaže Todd Burton, muzički direktor i skladatelj festivala. Dok je pisao izvornu glazbu za Shakespeareovo komad Troilo i Kresida blisko je surađivao s redateljem Kenom Alpersom. O toj suradnji Todd Burton kaže:

"On je htio imati glazbu za cijelih posljednjih deset minuta komada - gdje ima mnogo dijaloga i gdje se otkriva zaplet. Glazba je kohezioni dio za posljednje scene. Vrlo tijesno sam surađivao s redateljem, koreografom, glumcima, zapravo snimajući probe na video tako da mogu napraviti glazbu, skoro kao na filmu. Znali smo točno kad će koji mač udariti, tako da smo mogli to i glazbeno popratiti ili stvoriti neki popratni efekt, a znali smo kad treba stišati da bi se mogao voditi dijalog."

Tijekom proteklih 65 godina Oregonski festival Shakespearea stekao je vjernu publiku. Mnogi u Ashland dolaze svake godine. Jednom bračnom paru iz San Diega, u Kaliforniji, ovo je već trideset i prva sezona. "Ovaj mali lijepi gradić toliko se izmjenio u ovih trideset godina koliko mi ovdje dolazimo...i to uvijek na bolje...Šetati se ulicom, parkom, odlazeći u trgovinu. Sve te stvari čine jedan jedinstveni paket..." - kažu posjetitelji iz Kalifornije.

XS
SM
MD
LG