Linkovi

Je li Wall Street opasan za New York? (14/8/01) - 2001-08-14


Pod naslovom “Mjesto bez trgovine, s jeftinom brijačnicom i rančom obitelji Bush” "Christian Science Monitor" opisuje Crawford u Texasu, u kojem predsjednik Bush trenutno provodi svoj jednomjesečni godišnji odmor. Desetak kilometara od centra ovog mjesta od 705 stanovnika i sa samo jednim semaforom, ali kvalitetnom školom, nalazi se predsjednikov ranč od dvije tisuće i 600 jutara, koji predsjednik posjećuje gotovo svaki vikend. Prema računici "Washington Posta", predsjednik je 42 posto svojeg mandata do sada proveo na mjestima za odmor, a većina Amerikanaca smatra da je mjesec dana ljetnjeg odmora predugo da bi izbivao iz Washingtona.

"Christian Science Monitor" jutros također donosi članak o projektu DiaCom Centra Karuna iz Massachusettsa, u okviru kojega se već tri godine organiziraju seminari za osnovnoškolske nastavnike iz Bosne i Hercegovine. Najnoviji seminar upravo se odražava u Neumu, a na njemu sudjeluje 24 nastavnika iz Prijedora i Sanskog Mosta. Projekt DiaCom – što je skraćenica za “dijalog i komunikaciju” – polazi od jednostavne ideje – dovesti nastavnike iz raznih dijelova zemlje zajedno i omogućiti im da razgovaraju o svojim iskustvima tijekom rata, kako bi se izliječile duboke ratne rane…

Iz "New York Timesa" izdvajamo članak pod naslovom “Wall Street možda ugrožava gospodarstvo New Yorka”. Kako piše ovaj dnevnik, Wall Street, koji prolazi kroz najgore razdoblje u posljednjih deset godina, izuzetno je važan za New York. Burzovne tvrtke, koje osiguravaju oko 5 posto radnih mjesta u gradu, ipak isplaćuju gotovo 20 posto plaća. Tisuće onih koji rade na Wall Streetu – točnije, njih i do 30 tisuća – na jedan je korak od otkaza, a to ne uključuje i sve druge koji žive od burze – brijače, šankere, kemijske čistione…i naravno, putem poreza, gradsku upravu.

I za kraj – zanimljiva vijest iz "Washington Posta". Borci za zaštitu privatnosti izražavaju zabrinutost zbog nove prakse Saveznog istražnog ureda FBI-a da u praćenju sumnjivaca koristi kompjutorski program – koji prati svaki udar na njihovim tipkovnicama. Ova je praksa došla u središnje pažnje, nakon što je FBI elektronski pratio sina filadelfijskog šefa mafije Nicodema Scarfa, kako bi otkrio šifre za ulaz u zaštićene baze podataka o nezakonitim djelatnostima njegovog oca.

XS
SM
MD
LG