Linkovi

Uhićene četiri osobe pod optužbom da su krivotvorile Microsoftov software (14/8/01) - 2001-08-14


Četiri uhićenika i peta osoba, za kojom policija još uvijek traga kao za suučesnikom, državljani su Tajvana. Smatra ih se odgovornim za rasparčavanje krivotvorenih kopija Microsoftovih proizvoda, uključujući operativne sustave Windows 98, Windows NT, Windows ME i Office 2000. Vlasti vjeruju da je softver masovno proizvodila – kako kažu – “dobro financirana, dobro organizirana i sofisticirana” organizacija u Aziji. Softver se zatim prodavao putem Interneta i u kompjutorskim trgovinama. Agenti saveznog istražnog ureda FBI-a i dužnosnici Microsofta objavili su da je dio krivotvorenog softvera zaplijenjen. Richard La Magna je istražitelj tvrtke Microsoft, specijaliziran za slučajeve piratstva. "Zaplijenjeno je robe u maloprodajnoj vrijednosti od deset i pol miljiuna dolara, a znamo da je ova organizacija već distribuirala znatno više od toga".

Krivotvoreni programi bili su upakirani u vrlo kvalitetnu ambalažu i izgledali su kao originali. Krivotvoritelji su donekle uspješno kopirali tehnologiju koju je Microsoft razvio da bi svojim softverskim diskovima dao jedinstveni izgled. Međutim, kopirani se softver prodavao po cijeni znatno nižoj od maloprodajne. Microsoftov Office 2000 u maloprodaji košta gotovo 600 dolara, dok se njegove krivotvorene kopije prodaju za 80 do 150 dolara. Richard La Magna iz Microsofta kaže da bi neuobičajeno niska cijena trebala navesti potrošača da se zamisli radi li se o krivotvorini. Gospodin La Magna upozorava da se potrošači koji na svojim računalima koriste krivotvorine izlažu raznim rizicima. "Ako kupite proizvod čija je cijena znatno niža od maloprodajne, morate znati da kupujete robu slabije kvalitete. Izloženi ste riziku kompjutorskih virusa i raznim drugim problemima. Što je najvažnije, za krivotvorene proizvode ne možemo vam dati garanciju".

U SAD 25 % kompjuterskih programa piratizirano

Dužnosnici Microsofta kažu da piratizirani programi čine oko 37 posto softvera koji se koristi na računalima diljem svijeta. Zbog visoke stope piratstva kompjutorska industrija godišnje gubi 12 milijardi dolara. Sjeverna Amerika ima jednu od najnižih stopa piratstva u svijetu. Ipak, i ovdje je gotovo 25 posto programa u uporabi krivotvoreno. Gospodin La Magna upozorava da će, s porastom broja računala, rasti i potražnja za piratiziranim proizvodima. Prema njegovim riječima, najveći su gubitnici u svemu tome proizvođači softvera i korisnici. Krivotvoritelji, s druge strane, ostvaruju ogromne profite. "Ti ljudi ne plaćaju poreze. Ne plaćaju ni za razvijanje intelektualnog vlasništva. Ostvaruju gotovo čisti profit, jer su im jedini troškovi – troškovi CD-a i ambalaže, koji su zapravo minimalni".

Richard La Magna iz Microsofta dodao je da je njegova kompanija izuzetno zadovoljna suradnjom s Ministarstvom pravosuđa na rješavanju problema piratstva, iako je to isto ministarstvo prije nekoliko godina pokrenulo građansku parnicu protiv Microsofta zbog zlouporabe njegovog monopolističkog položaja na tržištu. Četiri osobe uhićene prošli tjedan mogle bi biti kažnjene kaznama do deset godina zatvora za svako pojedinačno kršenje saveznih zakona o autorskom pravu.

XS
SM
MD
LG