Linkovi

Sjedinjene Države pozdravljaju potpisivanje mirovnog sporazuma u Makedoniji (14/08/01) - 2001-08-14


Sjedinjene Države pozdravile su potpisivanje mirovnog sporazuma u Makedoniji, te su pozvale i vladu i makedonske Albance da budu predani njegovom provođenju.

Potpisivanje mirovnog sporazuma u Makedoniji dobra je vijest i za Sjedinjene Države i njihove europske saveznike, koji su radili na zaustavljanju nasilja i sprečavanju novog rata na Balkanu. Na svojem ranču u Teksasu, predsjednik Bush nazvao je potpisivanje sporazuma “dobrim znakom” i pozvao vladu i albanske gerilce da polože oružje, kako bi sporazum mogao zaživjeti. Glasnogovornik State Departmenta Philip Reeker oštro je kritizirao Albance koji su prošloga tjedna izveli nekoliko žestokih napada.

"Odlučno osuđujemo nedavne napade ekstremista. Ne postoji apsolutno nikakvo opravdanje i nikakav razlog za ovakvo ponašanje naoružanih ekstremista u Makedoniji. Pozivamo vladine snage da iskažu suzdržanost. Važno je da vlada sada otvori put pomirenju nudeći pobunjenicima amnestiju," kazao je glasnogovornik Državnog tajništva.

Potpisanim sporazumom albanski se priznaje kao službeni jezik u pojedinim dijelovima Makedonije, te se poziva na veće uključivanje Albanaca u makedonsku policiju. Sporazumom se također otvara put za razmještanje oko tri tisuće i 500 pripadnika snaga NATO saveza, koji će pomoći u razoružavanju pobunjenika. Ipak, NATO je upozorio da se to neće dogoditi ukoliko se prekid vatre ne održi.

XS
SM
MD
LG