Linkovi

Zamjena posade na svemirskoj postaji Alfa (13/8/01) - 2001-08-13


Međunarodna svemirska postaja ima nove stanare. Novu rusko-američku posadu dovezao je raketoplan Discovery. Osim zamjene dosadašnje posade, koja je provela u orbiti pet mjeseci, raketoplan je svemirskoj postaji donio i neophodne potrepštine.

Američki zapovjednik i dva ruska kozmonauta spremni su zamijeniti ruskog zapovjednika Jurija Usačeva i američke astronaute Jima Vossa i Susan Helms, koji se nalaze na međunarodnoj svemirskoj postaji od početka ožujka. Zamjena posade trebala bi se odvijati svaka četiri mjeseca, no, ova je kasnila mjesec dana. Zakašnjenje je nastalo kada su problemi s novom robotskom rukom postaje odgodili prethodni dolazak raketoplana, pri kojemu je robotska ruka trebala biti korištena za dogradnju novih dijelova postaje. Tom je misijom okončano godinu dana izgradnje postaje. U 12 mjeseci, sedam misija raketoplana i sedam ruskih raketa donijelo je mnogo novih dijelova postaje. Direktor programa međunarodne svemirske postaje, Tommy Holloway kaže da se među novim dijelovima nalaze solarna energetska krila, američki i ruski komandni modul, prvi znanstveno-istraživački laboratorij, robotska ruka, kao i hodnik, kroz koji "svemirski šetači" mogu nastaviti konstrukcijske radove s robotskom rukom i između pojedinih dolazaka raketoplana.

"Tih četrnaest letova bili su najsloženiji, najinteraktivniji i međusobno najovisniji letovi koji su ikada poduzeti otkako se provode svemirski letovi s ljudskom posadom. Ne vjerujem da je ikada ranije u povijesti postignuto nešto što je bilo u tolikoj mjeri interaktivno i složeno."

Sadašnja misija raketoplana Discovery označava promjenu tempa zbivanja na postaji. Za razliku od čestih letova u proteklih godinu dana, u vrijeme boravka ove posade neće biti niti jednog leta raketoplana jer se i tempo izgradnje postaje usporava. U slijedeća četiri mjeseca bit će dodan samo ruski dok, kada ga, u rujnu, na postaju doveze ruska raketa. Misija nove posade razlikovat će se od onih prvih dviju posada. Prvi stanovnici postaje morali su ju učiniti mjestom na kojem se može živjeti. Druga je posada napravila prijelaz prema znanstvenom radu kada je dodan američki laboratorij. No, novi zapovjednik, veteran među američkim astronautima, Frank Culbertson, kaže da će njegova posada imati više vremena za znanstvena istraživanja.

"Na rasporedu su mnoga istraživanja, tako da mislim da ćemo imati četiri mjeseca više laboratorijskog rada uz provođenje rutinskih operacija, dovršavanje eksperimenata, ponavljanje nekih - ukoliko to bude potrebno?" Posadu, uz zapovjednika Culbertsona, čine ruski kozmonaut Mihail Tjurin, novajlija u svemiru, te Vladimir Dezhurov, bivši zapovjednik ruske svemirske postaje Mir. Gospodin Culbertson donosi i jedinstvenu iskustvenu perspektivu - u devet godina, nadgledao je devet misija raketoplana na Mir, koje su NASA-i pomogle u pripremanju za zajedničko djelovanje s Rusijom na projektu međunarodne svemirske postaje.

XS
SM
MD
LG