Linkovi

U Makedoniji potpisan mirovni sporazum (13/8/01) - 2001-08-13


Makedonski politički čelnici danas su potpisali sporazum kojim se žele okončati šestomjesečni sukobi. Potpisivanje je uslijedilo je nakon zaključenja 11-dnevnih pregovora pod međunarodnim pokroviteljstvom.

Čelnici četiri najveće makedonske stranke potpisali su kompromisni paket reformi kojima će albanska manjina dobiti veća prava. Međunarodni posrednici koji su dogovorili sporazum, predstavnik Euroske unije Francois Leotard i američki izaslanik James Pardew, nazočili su svečanosti potpisivanja sporazuma, a tim povodom u Skoplje su stigli i glavni tajnik NATO saveza George Robertson i povjerenik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Do potpisivanja sporazuma došlo je nakon petodnevnih teških borbi koje su okončane jutros. Neki diplomati i makedonski čelnici izražavaju zabrinutost da bi ekstremni albanski pobunjenici mogli nastaviti s borbama usprkos sporazumu. Nakon što je sporazum parafiran prošlog tjedna albanski gerilci napali su iz zasjede konvoj makedonske vojske pri čemu je poginulo deset vojnika.

Mnogi Makedonci ne podržavaju postignuti sporazum jer vjeruju da je vlada –zbog nasilja – bila prisiljena pristati na traženja albanske manjine. Makedonski tvrdolinijaši najavili su za večeras prosvjede pred zgradom parlamenta.

XS
SM
MD
LG