Linkovi

Film tjedna: "The Deep End" (12/8/01) - 2001-08-12


U američka kina ovoga je tjedna došao prvi film ovoga ljeta koji su kritičari dočekali nepodijeljenim pohvalama. Mi ga, međutim, izdvajamo i kao još jedno uspješno pojavljivanje hrvatskog glumca Gorana Višnjića u izuzetno konkurentnom svijetu američkog filma.

Novi triler noir studija Fox Searchlight Pictures “The Deep End – Dubina” drugo je zajedničko djelo Scotta McGeheeja i Davida Siegela, koji potpisuju scenarij, režiju i produkciju. Iako plod njihove prve suradnje “Suture” nije naišao na posebno dobar prijem, ovoga puta McGehee i Siegel mogu se pohvaliti odličnim kritikama sa svih strana. “The Deep End” je obrada romana Elizabeth Sanxay Holding “The Blank Wall”, koji je prvi puta ekraniziran još 1949. u režiji Maxa Ophulsa pod naslovom “The Reckless Moment”. Iako su autori modernizirali pojedine elemente radnje, njihovo novo djelo još uvijek nosi pečat američkog film noira iz četrdesetih godina i predstavlja autentičnu filmsku zabavu, koja nadilazi prosječne američke blockbustere.

“The Deep End” je napeta, ali elegantna priča o očajničkim pokušajima majke da zaštiti sina. Margaret Hall je usamljena domaćica, čiji je suprug, kao mornarički časnik, više odsutan, nego prisutan u njenom životu. Margaret vrijeme provodi brinući o svoje troje djece i puncu u ugodnoj kući na obali jezera Tahoe koje leži između Californije i Nevade. Teška prometna nesreća koju doživi njen najstariji sin Beau otkriva joj neslućenu tajnu – da njeno 17-godišnje dijete održava homoseksualnu vezu s vlasnikom noćnog kluba u obližnjem Renou, beskrupuloznim Darbyjem. Margaret odluči prekinuti tu vezu, no uskoro nalazi Darbyjevo tijelo na obali jezera. Od tog trenutka njen je put jasan – mora sakriti tijelo i tako zaštititi sina, obećavajućeg mladog glazbenika, od mogućih implikacija. Život u kući na obali jezera vraća se u normalu, ali ne zadugo – uskoro se na vratima pojavljuje misteriozni stranac Alek, koji od Margaret traži 5 tisuća dolara za video-kazetu na kojoj se može vidjeti spolni odnos između Beaua i Darbyja. Margaret se nalazi pred još jednom krizom.

Unatoč sporom ritmu radnje, “The Deep End” plijeni pažnju gledatelja od prve scene sve do samog kraja – prije svega zahvaljujući izuzetno dobroj postavi. Uloga Margaret povjerena je škotskoj glumici Tildi Swinton, koja pred kamerom postaje utjelovljenje požrtvovne majke. Mladi Jonathan Tucker uvjerljivo je odglumio njenog osjetljivog sina, a u ulozi Aleka, koju je u prvoj ekranizaciji tumačio James Mason, zablistao je hrvatski glumac Goran Višnjić.

Američki filmski kritičari uglavnom hvale njegovo tumačenje stereotipnog “tamnokosog stranca”, u čemu mu je svakako pomogao i strani naglasak. No, ističu se i njegova uigranost s Tildom Swinton i njegova slojevitu interpretaciju ucjenjivača, koji ipak nalazi svoje srce u susretu s Margaret. Višnjićev Alek je – ocjenjuju kritičari - “izuzetno složen anti-junak”, “nijansirana studija neodređenosti i dvosmislenosti”, “upečatljivi spoj prijetnje i nevinosti”. Spomenimo također da je odlične ocjene dobila i kamera Gilesa Nuttgensa, koja je film obogatila poetičnim krajolicima jezera Tahoe, a već je nagrađena kao najbolja na ovogodišnjem filmskom festivalu u Sundanceu.

XS
SM
MD
LG