Linkovi

Prva godišnjica potonuća Kurska (12/8/01) - 2001-08-12


Diljem Rusije održavaju se mise zadušnice u povodu prve obljetnice potonuća nuklearne podmornice Kursk. Obitelji 118 članova posade koji su poginuli u ovoj nesreći otputovali su u matičnu luku podmornice Kursk, Vidajevo, kako bi sudjelovali u komemoraciji.

Više od 300 članova obitelji i rodbine žrtava s Kurska nazočilo je komemorativnom skupu u artičkoj luci Vidajevo. Pod skromnim spomenikom na vrhu jednog brda rođaci su položili vijenac i minutom šutnje odali počast poginulima. Mnoge obitelji još uvijek su ogorčene na vladu zbog načina na koji se nosila s tragedijom.

Godinu dana nakon incidenta s podmornicom Kursk, rusko javno mnijenje još uvijek ne zna uzroke eksplozije u sekciji za torpeda podmornice. Ruska vlada je priopćila da se upravo zbog toga odlučila na podizanje Kurska s dna Barnetsovog mora. Međutim, prema planu ove operacije podmornicu bi trebalo prepoloviti, s tim da bi sekcija u kojoj su se nalazila torpeda ostala na morskom dnu. Mornarički stručnjaci kažu da bez pregleda tog dijela podmornice pravi uzork potonuća Kurska možda nikad neće biti poznat.

XS
SM
MD
LG