Linkovi

Ponovno uspostavljena sjevernoirska mješovita vlada (12/8/01) - 2001-08-12


Potpisivanjem naredbe o ponovnom uspostavljanju sjevernoirske skupštine nakon suspendiranja tog tijela na 24 sata, britanski ministar za Sjevernu Irsku dao je rok od šest tjedana za intenzivne pregovore. Slijedećih mjesec i pol dana bit će ključni za spašavanje mirovnog procesa za Sjevernu Irsku. Potezom britanskog ministra za Sjevernu Irsku Johna Reida političkim strankama u toj britansko pokrajini daje se dodatnih šest tjedana za postizanje svima prihvatljivog dogovora.

Postojanje krajnjeg roka za dogovor kao i polarizirana politička stajališta nisu ništa novo u Sjevernoj Irskoj, ali gospodin Reid i dalje je optimističan da će prijeporna pitanja biti uspješno prevladana. On se nada da će biti postignuta suglasnost oko reformi u policiji, smanjenja britanske vojne nazočnosti u pokrajini te ojačavanja političkih institucija, ali najvažnije pitanje i dalje je razoružavanje paravojnih skupina. Međutim, sada je obnovljena bojazan da će Irska republikanska armija prekinuti sve kontakte s povjerenstvom za razoružavanje.

Britanija i Irska izrazile su optimizam da je mir u Sjevernoj Irskoj blizu, ali su katolički čelnici upozorili da je privremeno, kratko suspendiranje mješovite sjevernoirske vlade dovelo u pitanje sporazum o razoružavanju Irske republikanske armije. Martin McGueinness iz političkog krila IRA-e, Sinn Feina, izjavio je da je odbacivanje IRA-ine ponude o vlastitom razoružavanju od strane probritanskih Unionista stvorilo ozbiljnu situaciju. To bi, prema riječima McGuenniessa, moglo dovesti do toga da IRA povuče svoju ponudu o suradnji s neovisnim povjerenstvom za razoružavanje.

XS
SM
MD
LG