Linkovi

Makedonija za nastavak ofenzive protiv albanskih pobunjenika (11/8/01) - 2001-08-11


Makedonsko Vijeće za nacionalnu sigurnost založilo se za nastavak vojne ofenzive protiv albanskih gerilaca dok istodobno rastu sumnje oko sudbine mirovnog sporazuma čije je potpisivanje zakazano za ponedjeljak. Vijeće koje je sazvao predsjednik Boris Trajkovski objavilo je da će makedonska ofenziva biti nastavljena kako bi se zaštitilo zemlju od "prijetnji".

Sastanak makedonskog Vijeća za nacionalnu sigurnost sazvan je nakon incidenta u kojem su poginula osmorica makedonskih vojnika kada je njihov kamion naletio na nagazne mine. U međuvremenu, oko Tetova se može čuti sporadična vatra, a vojnici NATO saveza koji sudjeluju u mirovnoj misiji na Kosovu ušli su danas u dva sela nedaleko od makedonske granice. U tim selima pronađene su velike zalihe oružja koje je zaplijenjeno, a uhićeno je najmanje 16 osoba.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch, optužila je albanske pobunjenike u Makedoniji da su oteli i mučili najmanje petoricu makedonskih civila. Prema priopćenje Human Rights Watcha, riječ je o skupini cestovnih radnika koje su u utorak oteli pripadnici takozvane Nacionalne oslobodilačke vojske, paravojne skupine makedonskih Albanaca. Oteti radnici kasnije su izjavili da su bili fizički i seksualno zlostavljani tijekom zatočeništva, a neki su i osakaćeni.

Human Rights Watch je dobio još jedno slično izvješće prema kojem je prošlog mjeseca u Tetovu oteta skupina od 14 makedonskih civila. Human Rights Watch je priopćio da otmice civila od strane albanskih pobunjenika postaju sve češće.

XS
SM
MD
LG