Linkovi

Pregled pisanja američkog tiska (11/8/01) - 2001-08-11


”Visoki natalitet Albanaca brine Makedonce” – piše jutros "New York Times", objašnjavajući: “Ukoliko se sadašnji trendovi nastave, Makedonci bi za nekoliko godina ili nekoliko desetljeća mogli postati manjina u svojoj zemlji. Prema nekim analitičarima, demografija igra važnu ulogu i u mirovnim pregovorima, jer Makedonci, u strahu da će postati manjina, nisu motivirani da prave ustupke u smjeru stvaranja multietničke države.”

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" javlja da su podignute optužnice protiv osam časnika marinaca u vezi s krivotvorenjem podataka o eksperimentalnoj letjelici Osprey, koja uzlijeće poput helikoptera, a leti poput aviona. Kako piše "USA Today", optuženici su – tvrde tužitelji – pokušavali preuveličati rezultate Ospreya u pokusnim letovima. Međutim, prošle su se godine dva Ospreya srušila, pri čemu su poginula 23 marinca, a program razvoja ove letjelice doveden je u pitanje. Časnici su optuženi za kršenje naredbi, davanje lažnih službenih izjava, neprilično ponašanje i zanemarivanje svojih dužnosti.

Izdvajamo i jednu zanimljivu vijest iz "Washington Posta". Izvjesni John Freyer, postdiplomac sa sveučilišta Iowe, od prošle jeseni prodaje svu svoju imovinu na dražbenom sajtu ebay.com. Danas bi trebao prodati i posljednje artikle – četkicu za zube, adresu svog websajta, koja u prijevodu glasi “Cijeli moj život na prodaju” i gel za kosu. Njegov motiv – prosvjed protiv materijalizma.

XS
SM
MD
LG