Linkovi

U SAD-u sve češća otpuštanja - 2001-08-10


Usporavanje američke ekonomije dovodi do sve češćih otpuštanja i to ne samo u Sjedinjenim državama. Stručnjaci procjenjuju da oko polovicu otpuštenih čine uposlenici u američkim kompanijama koje posluju u inozemstvu.

Compaq, Motorola, Procter and Gamble, Sara Lee, Delphi Automotives - samo su neke od američkih multinacionalnih kompanija koje su nedavno najavile velika otpuštanja svojih uposlenika u drugim zemljama. Mnoge su kompanije već početkom devedesetih provele mjere štednje i racionalizacije u svojim američkim pogonima i uredima, a sada namjeravaju učiniti to isto i u svojim inozemnim pogonima. Međutim, ekonomist Gordona Richards, iz američkog Nacionalnog udruženja proizvođača, smatra da su otpuštanja uposlenika u inozemnim pogonima američkih kompanija rezultat lekcije koju su te kompanije naučile tijekom restrukturiranja svojih domaćih pogona. Naime, kada se otpusti domaća radna snaga, onda se na svojevrsni način “otpuste” i potencijalne mušterije.

"Nakon otpuštanja dolazi do manje potražnje dobara odnosno usluga te kompanije, pa i do usporavanja njezinog poslovnog rasta. To je i bio jedan od razloga za spori oporavak početkom devedesetih. Trebale su proći slabe 1992. i '93 prije nego što je došlo do ekonomskog booma. Jedan od uzroka je stopa neuposlenosti koja je 1992. dostigla 7 i pol posto."

Mark Jaffe, direktor kompanije koja regrutira menedžere za američke korporacije, kaže da mnogi klijenti smanjuju svoje osoblje u Evropi i Aziji. Isplate osiguranja za slučaj gubitka posla, kao i odšteta – koje su obvezne kada se radi o američkim uposlenicima - čine otpuštanja mnogo skupljim u Sjedinjenim državama nego u drugim zemljama.

Trošak otpuštanja uposlenika u Kuala Lumpuru nije ni približno toliko velik kao što je u, recimo, Oklahoma Cityju. Proizvodnja se usporava a potražnja smanjuje. Proizvodni troškovi su i dalje visoki. Kada god u inozemnim pogonima možete otpustiti ljude, to činite, jer to u velikoj mjeri olakšava poslovanje.

Ekonomist Gordon Richards kaže da u takvim računicama određenu ulogu igraju i demografski podaci. Poslodavci su svjesni da su ekonomski trendovi privremeni i promjenjivi, kaže on. Oni isto tako znaju da u Americi radno sposobno stanovništvo stari te da se na obzorju već ukazuje budući manjak radne snage.

"Kompanije si ne mogu priuštiti gubitak intelektualnog kapitala. Radna populacija raste sve sporije i, najvjerojatnije, u slijedećih nekoliko godina neće baš biti izobilje dodatne radne snage. Kompanije su svjesne da, ako sada otpuste uposlenike, za dvije-tri godine bit će sučeljene s manjkom radne snage."

Gospodin Richards smatra da je otpuštanje uposlenika u inozemnim pogonima američkih kompanija samo djelić trenda koji će u dolazećim godinama biti sve izraženiji. Uz sve veću globalizaciju ekonomije, kaže on, posljedice uspona i pada nacionalnih ekonomija sve će se više osjećati i na međunarodnom planu, a ne samo na domaćoj gospodarskoj sceni.

XS
SM
MD
LG