Linkovi

Mijenjanje granica kongresnih okruga u Kaliforniji - 2001-08-10


U nizu američkih saveznih država pripremaju se planovi za određivanje novih granica kongresnih okruga, na temelju podataka iz prošlogodišnjeg popisa stanovništva. Ovaj proces ponekad je kontroverzan, jer promjene granica izbornih okruga mogu izmijeniti ishod izbora. Za izmjene granica posebno zanimanje pokazuju manjinske organizacije i lokalne vlasti.

U Kaliforniji, kao i u nekim drugim saveznim državama, treba odrediti nove granice za izborne okruge za američki Kongres, kao i zakonodavna tijela saveznih država. Član kalifornijskog Senata Richard Polanco ističe da se granice okruga mijenjaju svakih deset godina, na temelju podataka iz najnovijeg popisa stanovništva.

"Popis stanovništva predstavlja temelj za mijenjanje granica okruga, odnosno, definiranje političkog zastupanja. Koristimo statistike iz popisa stanovništva, ali i tzv. “interesne zajednice”. Čut ćete da su interesne zajednice vrlo važan element u ovom procesu, u kojem se također oslanjamo na prethodne zakonske slučajeve.", kaže gospodin Polanco.

“Interesne zajednice” mogu bitigradske ili prigradske četvrti, kao što je Pico-Union u Los Angelesu, u kojem živi Bert Saavedra. U toj četvrti, koji zauzima pet kvadratnih kilometara u središnjem dijelu grada, živi ukupno 63 tisuće stanovnika, uglavnom iz Meksika i centralne Amerike. Iako njegovi stanovnici dijele zajedničke interese, kaže gospođa Saavedra, taj je dio grada podijeljen na dva kongresna izborna okruga i dva izborna okruga za kalifornijski Senat, što slabi moć njegovih stanovnika da izaberu svoje predstavnike i preko njih ostvare svoje potrebe. Gospođa Saavedra nada se da će izmjene granica predstavljati i kraj političke podjele njezine četvrti. Ona kaže:

"Posljednjih deset godina bili smo podijeljeni političkom zastupljenošću, a radi se o prilično homogenom dijelu grada. Crkve, škole, centri za rekreaciju, stanovništvo –postoji osjećaj da smo jedno, ali linije političkih podjela onemogućavaju pružanje pomoći koja ljudima treba."

Richard Close, stanovnik jednog losanđeleskog predgrađa, strahuje da bi izmjene granica političkih okruga mogle oslabiti zajedništvo dijela grada u kojem on živi, a koji tek sada počinje koristiti svoj politički utjecaj. Gospodin Close je na čelu organizacije Valley Vote, koja želi da se područje doline San Fernando, na sjeveru Los Angelesa, odvoji i postane neovisni grad.

"Bit će to šesti grad po veličini u Sjedinjenim Državama. Tražimo od odbora za utvrđivanje granica političkih okruga da to uzme u obzir i da pokuša što veći broj okruga zadržati unutar same doline San Fernando, jer ćemo postati neovisni grad i ne želimo da područje grada bude podijeljeno između drugih gradova.", ističe gospodin Close.

Stanovnici Los Angelesa odlučit će hoće li San Fernando postati neovisan grad na izborima 2002. No, gospodin Close žali se da je dolina San Fernando slabo zastupljena u gradskom vijeću Los Angelesa zbog razgraničenja okruga za izbor gradskih vijećnika. Prema njegovim riječima, dolazeće izmjene saveznih i kalifornijskih kongresnih okruga mogle bi stvoriti slične probleme. Rasna i etnička pripadnost ne mogu se koristiti kao faktori pri utvrđivanju granica izbornih okruga. No, prema američkom zakonu, mijenjanje granica okruga ne može se koristiti da bi se oslabila moć manjinskih zajednica. Antonio Gonzales, predsjednik Instituta William C. Velasquez, koji se bavi pitanjima latinoameričke manjine, kaže da je mjenjanje granica izbornih okruga – u skladu s najnovijim demografskim promjenama - vrlo važno za manjinske glasače.

"Mijenjanje granica izbornih okruga, iz perspektive manjinskih skupina, koje nisu bile adekvatno politički zastupljene, kao što su američki crnci, Latinoamerikanci i Amerikanci s pacifičkih otoka, vrlo je važna metoda za uklanjanje te političke isključenosti. Redefiniranje izbornih okruga daje nam priliku da se manjinskim zajednicama omogući pravednija zastupljenost."

Debate o redefiniranju izbornih okruga sve se žustrije vode diljem zemlje. Mnogi brinu o moralno upitnoj, ali dugogodišnjoj praksi “krojenja” izbornih okruga za potrebe političke stranke na vlasti. U Kaliforniji, najviše razloga za zabrinutost imaju republikanci, jer u kalifornijskom zakonodavnom tijelu, koje nadzire redefiniranje izbornih okruga, dominiraju demokrati. Organizacije koje prate zakonitost ovog procesa, kaže da se nepravilnosti mogu izbjeći ukoliko se budu organizirala javna svjedočenja o granicama, ili, pak, posredovanjem sudova, u slučajevima kada postoji nezadovoljstvo zbog oblika novih izbornih okruga.

XS
SM
MD
LG