Linkovi

Harlem Globetrotters- 'Ambasadori dobre volje'


Za svog zavidno dugog postojanja, nastupala je pred kraljevima i kraljicama, princevima i princezama, premijerima i papama i milijunima obicnih smrtnika, ljubitelja kosarke - velikih i malih, u preko stotinu zemalja svijeta. Ove sezone, ta svecrnacka kosarkaska ekipa, u svijetu, mozda, najslavnija kosarkaska ekipa Amerike, slavi svoju 75. obljetnicu.

Reece "Goose" Tatum, Marques Haynes, Fred "Curly" Neal, Michael "Wild Thing" Wilson, Fred "Preacher" Smith, Meadowlark Lemon ili Lynette Woodward, od 1985. prva zena medju njima.imena su samo nekih od superzvijezda ekipe Harlem Globetrotters. Vec tricetvrt stoljeca, Globetrottersi svoju brojnu i vjernu publiku, u Americi i svijetu, zadivljuju svojim kosarkaskim bravurama, a svojim komicnim - do suza je zabavljaju. Ekipu je, 1926, osnovao covjek po imenu Abe Saperstein, sin poljskih imigranata. Visine niti 1m70cm, tesko ga je i asocirati sa sportom poznatim po divovskoj visini igraca. Medjutim, njegovo ime je na samom vrhu, uz ono Jamesa Naismitha, "oca kosarke", i uz mnoga druga legendarna imena tog sporta.

Harlem Globetrotters uopce nisu iz Harlema. Njihova je baza oduvijek bila - Chicago. A i svjetski putnici postali su tek puno kasnije, vise od 20 godina nakon osnivanja. Medjutim, za Abea Sapersteina, ime Harlem Globetrotters imalo je posebnu marketinsku draz, zvucalo puno bolje od starog - "Savoy Big Five". Za svoju prvu utakmicu, odrzanu 1927, u mjestu Hinckley, u drzavi Illinois, igraci su nosili crveno-bijelo-plave uniforme na brzinu napravljene u krojackoj radionici Sapersteinovog oca. Ekipa je nastavila igrati protiv uglavnom lokalnih, bjelackih i crnackih, klubova.

Prije rasne integracije. u profesionalnim kosarkaskim ekipama svecrnacka ekipa Trottersa bila je, 30-ih i 40-ih godina, vjerojatno najbolja kosarkaska ekipa u zemlji. Kad je NBA postala rasno integrirana, 1950, i kad su joj se prikljucili i neki od najboljih Trottersa, Abe Saperstein odlucio je promijeniti format igre, redefinirati stil svoje ekipe kako bi do izrazaja dosla zabavljacka strana njenih clanova i njihovi zadivljujuci kosarkaski trikovi i vjestine. Uz zaraznu melodiju "Sweet Georgia Brown", Meadowlark Lemon ili Goose Tatum ili Marques Haynes igrali bi se sa suprotnim timom, kronicnim gubitnicima - svebjelackim Washington Generals, koji su salama i podvalama Trottersa uvijek "nasjedali". Ono sto je Abbott bio Costellu, to su Washington Generals bili Globetrottersima!

Lakrdijaska strana Sapersteinove ekipe dobila je toliko na popularnosti da je uskoro morao osnovati i drugu, za turneje zapadnim drzavama Amerike. A onda, sredinom 50-ih, Harlem Globetrotters dobili su priliku pokazati da su vrijedni svog imena - poceli su putovati svijetom. Evropom, Sjevernom Afrikom, Juznom Amerikom. Od 1958. do 1959, kao "ambasadori dobre volje", putovali su i republikama bivseg Sovjetskog Saveza.

"Ambasadori dobre volje" Globetrottersi su ostali do danasnjeg dana. Godisnje, posjete tisuce djecjih bolnica i skola i dobrotvornih ustanova diljem svijeta. Ekipa, ciji clanovi su se godinama morali boriti protiv rasnih i drugih predrasuda, druge hrabre rijecima i osmjehom i sluze im kao uzor. Radost, duh, nada i stav koji govori "sve mozemo", odlike su koje definiraju Trotterse u svemu sto rade. Njihove lakrdije, koje su im i donijele toliku popularnost, od 60-ih godina naovamo cesto su i predmet kritika. Neki vjeruju da one samo naglasavaju rasne stereotipe. Globetrottersi odgovaraju: Po zavrsenoj utakmici, nitko se ne sjeca rezultata, ali svatko pamti smijeh. Nakon nastupa pred egipatskim kraljem Farukom, 1952, naslov u jednom kairskom listu glasio je: Onaj koji se smije, ne moze mrziti!

Da, nastupali su pred kraljevima i kraljicama…premijerima i papama. I na blatu otvorenih igralista. I u koloniji gubavaca, na Filipinima. Na privatnom igralistu jedne plantaze u Paragvaju. U neprijateljskim, ratom rastrganim podrucjima svijeta. Nastupili su pred vise ljudi i na vise mjesta negoli bilo koja druga ekipa, ne samo u povijesti kosarke vec bilo kojeg drugog sporta. "Fantastican je to uspjeh, fantasticno nasljedje - i za naciju i za ljubitelje u cijelome svijetu," rijeci su Joea O'Briena, predsjednika kosarkaskog Hall of Fame. Klaunovi jesu, ali uzivaju i reputaciju izvanredne kosarkaske ekipe. Ekipe koja godisnje odigra preko 150 utakmica i koja vec vise od sedam desetljeca utjece na kosarkaski sport u cijelom svijetu. Mnogi su Trottersi u Guinessovoj knjizi svjetskih rekorda!

Za one koji se pitaju: Jesu li te njihove utakmice doista PRAVE? Jesu! Barem dok Trottersi ne postignu 10 do 15 bodova prednosti. Prvih 15, 20 minuta igre znaju biti vrlo natjecateljskog karaktera! Jesu li ikada izgubili? Jesu! Tijekom proteklih 75 godina, izgubili su 332 utakmice. Ali vise od 20.000 puta, pobijedili su. Zadnji put su izgubili u Becu, u rujnu 1995. Egzibicijska utakmica s legendarnim All-Starsima, Kareema Abdula-Jabbara, zavrsila je rezultatom 91-85.

Osnivac Harlem Globetrottersa i njihov prvi vlasnik, Abe Saperstein, businessman koji je u sportu vidio i zabavni potencijal, umro je 1966. Dvije godine po njegovoj smrti, njegovi su Trottersi po prvi put nastupili i u - Harlemu! Danasnji je vlasnik bivsi igrac Mannie Jackson. Trotterse je kupio 1993, za pet i pol milijuna dolara. I time postao prvi Amerikanac africkog porijekla u cijem vlasnistvu se nasla jedna od najvecih medjunarodnih sportsko-zabavnih organizacija….Koncem studenog prosle godine, pred masom od 50.000, okupljenom na trgu sv. Petra u Vatikanu, Mannie Jackson imenovao je papu Ivana Pavla drugog pocasnim clanom Harlem Globetrottersa. Sveti je otac tek sedma osoba kojoj je pripala ta cast!

Kad su, u sijecnju 1998, odigrali svoju dvadesettisucitu utakmicu, utakmicu bez presedana, jer niti jedna profesionalna sportska ekipa, bez obzira na ligu, nikad nije dospjela do takvog povijesnog miljokaza, predsjednik Clinton je u svom pismu Globetrottersima uputio ove rijeci: "Cast mi je pridruziti se cestitkama milijuna drugih iz cijele Amerike prigodom vase dvadesettisucite kosarkaske utakmice. Od 1927, zabavljate vec generacije nas svojim bogatim humorom i zadivljujucim vjestinama. No, jos vaznija od vasih uspjeha na kosarkaskom terenu, vasa je sposobnost da zajednicu zblizite i ujedinite u duhu drugarstva i sportskog, fer ponasanja. Vecerasnja je utakmica, kojoj nema premca, dokaz da ste trajno mjesto sebi ucvrstili ne samo u povijesti sporta vec i u srcima svih svojih zemljaka. Svim Globetrottersima, proslim i sadasnjim, zahvaljujem na radostima koje nam vec godinama pruzate."

XS
SM
MD
LG