Linkovi

Thomas Alva Edison


Tesko je i zamisliti gdje bismo danas bili bez njegovih izuma! Oni su ne samo preoblikovali nasu suvremenost nego obecali i buducnost cije granice ce odredjivati samo - kreativnost! Bez sumnje, najveci izumitelj suvremenog razdoblja cijih je vise od tisucu izuma temeljito izmijenilo zivote gotovo svakoga u svijetu.

Za pocetak, malo Edisonove mudrosti..

"Genij? To vam je - oko 2 posto inspiracije, 98 posto - perspiracije."

"Ja samo nastavljam tamo gdje je onaj prije mene stao."

"Nemir i nezadovoljstvo prvi su preduvjeti napretku."

"Misliti, to je tezak posao!"

"Nema zamjene za tezak rad!"

"Prvo gledam sto svijetu treba, a onda to pokusavam izumiti."

"Nikad ni jedan izum nisam usavrsio, ako prvo nisam vidio da moze sluziti i koristiti drugima."

"Ja sam vam vise spuzva nego izumitelj. Apsorbiram ideje iz svih izvora. Moja glavna zadaca je - dati komercijalnu vrijednost sjajnim, ali "zalutalim" idejama drugih."

"Sve dok covjek ne uspije duplicirati vlat trave, priroda se moze grohotom smijati njegovim tako zvanim znanstvenim spoznajama."

"Strpljenje nikad ne gubim osim kad je u pitanju - sat. Njegove se kazaljke prebrzo krecu!"

"It's OK to fail! U redu je - ne uspjeti!"

"Deset tisuca puta to se i meni dogodilo. Ali ja ne mislim da sam deset tisuca puta promasio. Ja sam samo deset tisuca puta, materijale i kombinacije od kojih nije bilo koristi, uspjesno eliminirao!"

Doista, tesko je i zamisliti gdje bismo danas bili da Thomas Alva Edison nije ustrajao i nakon deset tisuca neuspjeha! No, u redu je - ne uspjeti. Svaki neuspjeh sadi sjeme nekog, mozda, cak veceg uspjeha. Bez neuspjeha, nikada ne mozemo ni ostvariti svoj puni potencijal. Protivno popularnom vjerovanju, Edison nije bio znanstvenik. Bio je jedna od onih rijetkih "ptica" koje je Amerika davala u jatima. Izumitelj! Svaki njegov izum radjao je novu industriju i - nove izume.

Fonograf, mikrofon, telegraf, megafon, aerofon, telefon, stroj za pisanje, stroj za umnozavanje, akumulator, kinematograf, elektricna zarulja da ne duzim, sto vlastitih izuma sto onih dobivenih usavrsavanjem "zalutalih ideja drugih", Edison, najveci americki izumitelj, za svog je zivota patentirao ravno 1.093 izuma! Vise od bilo kojeg pojedinca u cijeloj americkoj povijesti.

Zvali su ga "carobnjak iz Menlo Parka", zbog freneticnog tempa kojim je njegov laboratorij, u tom gradu New Jerseyja, "izbacivao" njegove kreacije. Taj je laboratorij bio prvi u svijetu centar za industrijska istrazivanja - tvornica iz koje su neprestano izlazili novi izumi i novi proizvodi. Neki smatraju da je vec i sam Menlo Park, koji je industrijaliziranom svijetu pokazao kako ostvarivati napredak, bio njegov najutjecajniji izum.

"Tehnoloski madjionicar" Thomas Edison, covjek koji je, najjednostavnije receno - izumio 20. stoljece, imao je za sobom samo tri mjeseca formalnog obrazovanja. Kao nemirno, nagluho dijete isticao se jedino u kemiji. Njegov prvi prakticni izum, telegraf, donio mu je, 1868 g., $40.000 koje je odmah ulozio u osnivanje laboratorija u New Jerseyju. Za cijelog svog, dugog zivota, Edison je prezirao "ciste znanstvenike"; bio je praktican, bio je ekscentrican; bio je anti-drustven, eticki sumnjiv i neodredjen; bio je uporan i neumoran promicatelj vlastitih proizvoda; bio je covjek motiviran iskljucivo uspjehom i novcem. On sam govorio je: Nije bogatstvo ono sto me vodi, vec zelja da preduhitrim druge. Radio je 21 sat na dan, rijetko spavao, gotovo nikad kod kuce. Cinio bi to, kad je morao, ili za radnim stolom u laboratoriju, s ljudima oko sebe, ili na podu laboratorija. Rijetko je jeo - najcesce je to bio komad pite i salica kave; jos rjedje se stigao kupati.

Upitan koji mu je od vlastitih izuma najdrazi, Edison je spremno odgovorio: Fonograf! Svijet je, od cuda i strahopostovanja, zanijemio cuvsi Edisonov prodoran glas kako iz neobicne naprave recitira jedan stih iz djecje pjesmice "Mary Had a Little Lamb". Nakon sto je, 1877, tisinu pretvorio u zvuk, Edison je pozurio i - noc pretvoriti u dan! Dvije godine kasnije, 1879, to mu je i poslo za rukom. Svijet je dobio elektricnu zarulju. Edison je, nazalost, bio taj kod kojega je ostala jedna "slijepa mrlja". Vodeci tvrdoglavu i obmanjujucu kampanju protiv svog bivseg suradnika Nikole Tesle, i njegovog sustava izmjenicne struje, siroka primjena njegovog vlastitog izuma morala je biti odgodjena.

Izumio je Edison i elektricni stroj za prebrojavanje glasackih listica, ali kad ga je Kongres odbio, Edison se bijesno i ljutito zakleo da "nikad vise nece izumiti nista sto nitko ne zeli i sto nikomu ne treba".

G. 1929, filozof Alfred North Whitehead napisao je:"Najveci izum 19. stoljeca izum je metoda izuma." Taj metod, dodao je Whitehead, "razbio je temelje stare civilizacije". Thomas Alva Edison nije sebe vidio kao revolucionara. Bio je vrijedan i marljiv i, iznad svega, praktican covjek, "problem solver", rekli bi na engleskom - covjek koji je rijesavao probleme. I najplodniji izmunitelj svog vremena, mozda svih vremena! Vjerovao je da moze sve i gotovo je bio u pravu. Ali stroj koji bi covjeku omogucio da vjecno zivi, taj ni Edison nije izumio. Da jest, mogao je lako postati i izumitelj 21. stoljeca!

Rodjen 1847, u mjestu Milan, u drzavi Ohio, Edison je umro 1931, u 84. godini zivota. Po kolicini, raznolikosti i spektakularnosti izuma, Edison je, vise od bilo koga drugoga, pokazao da nema tog cuda koje bi bilo nedostupno suvremenoj americkoj tehnologiji. Kao inspiracija inzenjerima i izumiteljima, kako ondasnjim tako i danasnjim, Edison je bez premca. Njegovo Kongresno odlicje to najbolje govori:"Svojim je izumima osvijetlio put napretku."

Nekoliko dana po njegovoj smrti, 21. listopada 1931, u cast i sjecanje toj istinskoj americkoj legendi, njenom najvecem izumitelju, cijela je Amerika, na jednu minutu, prigusila svijetla. Cak i ono na Kipu Slobode. Kongresu su prvo bili upuceni zahtjevi da se sva svijetla u zemlji potpuno ugase na nekoliko minuta. Kongres je te zahtjeve odbio objasnjenjem da bi prekid elektricne struje takvog opsega, cak i na kratko vrijeme, predstavljao katastrofu za zemlju i ogromnu opasnost po njenu sigurnost. Vec i sama ta odluka najbolje govori o neizmjernom doprinosu Thomasa Edisona 20. stoljecu. Ne samo da je najavio tehnolosko razdoblje, vec je svojim izumima zemlju, i svijet, ucinio i ovisnima o njima.

XS
SM
MD
LG