Linkovi

Pony Express


Federal Express, DHL, telefaks i elektronsku postu da i ne spominjemo!, brzina dostave pisama i posiljki, slozit cemo se, svima nam je vrlo vazna. Amerikancima narocito. I ne samo danas. Primjerice, do 1860, postanskoj je kociji, od Missourija do Californije, trebalo punih 20 dana. Zimi, i duze. Za businessmene i trgovce - predugo i presporo! A onda je jedna kompanija iz Kansasa osnovala novu postansku sluzbu i pisma su, na istoj relaciji, dugoj 1.966 milja, stizala za, zamislite, samo deset dana! Za ono vrijeme - brzinom svijetlosti! Pony Express, zvala se sluzba. A njeno dramaticno nasledje? Otvaranje americkog Zapada.

"Uskoro, zacuo se glas vozaca nase postanske kocije:"Eno ga!" Svi smo izduzili vratove, napregnuli poglede. U daljini, preko beskrajne prerijske ravni, spram neba se nazirala crna tocka. Bilo je ocito da se krece. Za nekoliko trenutaka, tocka je postala konj i jahac. Dizala se i spustala, dizala i spustala. Sve blize i blize, sve jasnija i jasnija. Trenutak jos, i iz nase se kocije zaorilo "Huraaaa!", jahac je mahnuo rukom, bez pogleda ili odgovora, covjek i konj protutnjali su ispred nasih uzbudjenih lica, proletjevsi kao neki zaostali, zakasnjeli dijelic oluje."

Tim je rijecima Samuel Clemens, poznatiji kao Mark Twain, opisao uzbudjenje koje je zavladalo putnicima njegove postanske kocije kad su na obzoru ugledali jahaca Pony Expressa. Osnivanjem Pony Expressa, kompanija Russell, Majors, and Waddell, iz mjesta Leavenworth, u drzavi Kansas, postavila je potpuno novi standard u brzini dostave posiljki. Skupo ga je i naplacivala - od $2 do $10 dolara po unci, ovisno o udaljenosti. Ali dotadasnje vrijeme dostave bilo je skraceno za pola! Bez obzira na cijenu, Pony Express je za svog vlasnika bio financijski fijasko, ali sama ideja i mladi, neustrasivi jahaci Pony Expressa, budili su veliko zanimanje nacije. Novinski oglasi pozivali su "vjeste i iskusne jahace spremne na svakodnevno izlaganje smrtnim opasnostima".

Pustinjske vrucine, visoki snijegovi Sierra Nevade, neprijateljski raspolozena indijanska plemena, stavljali su jahaca, na svakom njegovom putu, na pravi ispit hrabrosti! Pony Express je s radom poceo u utorak, 3. travnja 1860. godine. Svake srijede i subote, jedan bi jahac, u podne, krenuo iz Sacramenta, u Californiji, ka istoku; drugi, iz St. Josepha, u drzavi Missouri, u 8 ujutro, ka zapadu. Svakih 10 milja, jahaci bi mijenjali konja; svakih 75, smjenjivali jedan drugoga. Teret pisama iznosio je 20 kilograma i bio spremljen u meksicke bisage poznate pod imenom mochila. Nakon prevaljenih 75 milja, jahac bi mochilu predao onom drugom, koji ga je cekao za nastavak puta, a sam ostao na mjestu sve dok posta ne bi stigla iz suprotnog smjera. Odmoren, mogao je natrag, odakle je i dosao.

Predanost kojom su mladi i odvazni jahaci obavljali svoj posao bila je predmet mnogih prica koje su roditelji djeci pricali pred spavanje. Zamislite, neki 19-godisnjak po imenu Jack Keetley, na svom je konju prevalio citavih 340 milja za 31 sat! Bez zaustavljanja, sve dok ga na kraju tog puta, duboko utonulog u san, drugi nisu morali skinuti iz sedla! I 15-godisnji Buffalo Bill Cody jahao je jednom 322 milje, jer je jahaca, koji ga je trebao zamijeniti, nasao mrtvog. A izvjesni "Pony Bob" Haslam, za 36 sati prevalio je 380 milja, istina, svojski nastojeci umaknuti pred ratobornim Indijancima.

Brzina je i tada, prije gotovo stoljece i pol, bila Amerikancima vrlo vazna. A Pony Express, u svakom je pogledu predstavljao upravo to - brzinu! I cijela njegova povijest bila je tek kratkotrajni blijesak. Devetnaest mjeseci, dva tjedna i tri dana. I poduzetni je eksperiment zavrsio. Pao kao zrtva nove tehnologije. Za to vrijeme, prenesena su 34.753 pisma, izgubljena bila samo jedna mochila. Dvadesetcetvrtog listopada 1861, Pony Express. njegovih 800 iskusnih jahaca, 400 konja i 190 "relejnih postaja",postali su irelevantni. Tog je dana, naime, dovrsena transkontinentalna telegrafska linija. Od tada, mnoge su tehnologije ustupale mjesto drugima. Proces se nastavlja, korak ubrzava. No, bez obzira kojom brzinom promjene dolazile, niti jedna nece "prestici", niti jedna nece nadmasiti mistiku one daleke, male, crne tocke, sve blize, sve vece i sve brze...

XS
SM
MD
LG