Linkovi

Carter G. Woodson


Veljaca je, u Americi, mjesec crnacke povijesti, godisnji obicaj koji postuje prosla i sadasnja dostignuca Amerikanaca africkog porijekla. Kad se rodila ideja za "mjesec crnacke povijesti"? I cija je bila?

Povijesno nasljedje pocelo je jos prije nekoliko stotina godina. Ideja se rodila 20-ih godina proslog stoljeca. Covjek koji je zapoceo tradiciju, nije mislio da ce ona potrajati. Covjek koji ju je zapoceo, nije niti zelio da ona potraje. Jednoga dana, vjerovao je on, Amerikanci africkog podrijetla i njihova povijest postat ce dio americke "glavne struje". Odvajati jedan poseban dan, tjedan ili mjesec u godini, za obiljezavanje crnacke povijesti i crnackog doprinosa, nece vise biti potrebno.

Povjesnicar Carter G. Woodson cijeli je svoj zivot posvetio obrazovanju javnosti i njenom upoznavanju s borbom i ostvarenjima americkih crnaca. Mnogi ga zovu "Ocem crnacke povijesti", jer ucinio je vise od bilo kojeg drugog pojedinca na spasavanju crnacke povijesti u Americi od brisanja i zaborava.

Carter Woodson, sin bivsih robova, rodjen je 1875, u Virginiji. U velikoj i siromasnoj obitelji. Bio je samouko dijete, zeljno veceg znanja. Novcem koji je zaradio kao rudar u Kentuckyju, Woodson je skolovanje nastavio prvo na sveucilistu Chicaga, potom na Harvardu i zavrsio ga na pariskoj Sorbonni.

Sa ciljem da crnackim povjesnicarima otkrije i otvori povijest crnog covjeka u Africi i u Americi, Carter Woodson je, 1912, osnovao Udrugu za proucavanje crnackog zivota i povijesti. Buduci da je povijest crnog covjeka do tada pisao samo bijeli, a to znaci, smatrao je Woodson, pisao je neistinu, za crnog je Amerikanca, govorio je Woodson, bilo izuzetno vazno da upozna svoju povijest, da ponosan bude na svoju rasu te da siri istinu o crnackoj povijesti. Jedino ce to, vjerovao je Woodson, sprijeciti sirenje rasnih predrasuda. Promicanje crnacke povijesti, bolje upoznavanje sa crnackim dostignucima, pripomoci ce i boljem razumijevanju medju rasama.

Njegova udruga - Association of Afro-American Life and History, pocela je, 1926, s promicanjem "tjedna crnacke povijesti". Veljaca je odabrana stoga sto su u njoj rodjena dvojica Amerikanaca za koje je Woodson vjerovao da su dramaticno utjecala na zivot americkih crnaca - abolicionist Frederick Douglass i predsjednik Abraham Lincoln koji je, 1863, kad je zemlja ulazila u trecu godinu krvavog gradjanskog rata, potpisao Proklamaciju o emancipaciji i njome obznanio: "Svi koji su dosad bili drzani kao robovi, jesu, i od ovog trenutka, bit ce slobodni".

Godine 1976, "tjedan crnacke povijesti" prerastao je u "mjesec crnacke povijesti". Tradicija uznemirava neke koji smatraju da su Sjedinjene Drzave odavno vec trebale ostvariti Woodsonov san - da Amerikanci africkog porijekla i njihova povijest postanu dijelom americke "glavne struje". Oni smatraju da afro-americku povijest treba proucavati cijele godine, a ne samo tijekom najkraceg mjeseca u kalendaru. Drugi, pak, vjeruju, da stavljanje naglaska na crnacku povijest tijekom jednog mjeseca ne znaci da to nije moguce ciniti i tijekom cijele godine.

Obje strane slazu se da je mnogo toga jos ostalo za reci - o tome sto su, i koliko, Amerikanci africkog podrijetla ostvarili od onih dana kad su u Ameriku dovedeni kao robovi kao i o tome koliko ta tuzna prica jos uvijek progoni naciju.

XS
SM
MD
LG