Linkovi

James Lee Burke “Bitterroot” - 2001-08-10


Evo i jedne price sa danasnjeg Zapada. Jedne price iz Montane.… Njen je autor James Lee Burke. On jedan dio godine u Montani i zivi, u mjestu Missoula. Drugi dio godine provodi u mjestu New Iberia, u Louisiani. Mocvare Louisiane Burke je dobro vec istrazio serijom krimica u kojima je glavni lik onaj bivseg njuorleanskog policajca Davea Robicheauxa. Novim romanom – “Bitterroot”, Burke nas “seli” u Montanu, ali u drustvu lika dobro poznatog iz par prethodnih. Naime, teksaskog odvjetnika Billyja Boba Hollanda citatelji su imali prilike upoznati u Burkeovim romanima “Cimarron Rose”, iz ’97, i “Heartwood”, iz ’99.

Na poziv svog dobrog prijatelja – Tobina Vossa, vijetnamskog veterana i velikog pobornika za zastitu okolisa, odvjetnik Billy Bob Holland sad putuje u dolinu Bitterroot, u zapadnoj Montani, u nadi da ce s Tobinom malo pecati. Kraj je, uostalom, po tome i poznat u cijelome svijetu! Medjutim, Tobin se ozbiljno zamjerio pohlepnoj i gramzljivoj, na zastitu okolisa potpuno gluhoj, lokalnoj rudarskoj kompaniji koja, iz osvete, salje tri narkomana da siluju Tobinovu 16-godisnju kcer, Maisey. Glavni napadac kasnije biva nadjen izgorio, u vlastitom krevetu. Za njegovu smrt optuzen je Tobin Voss. Prijatelj-odvjetnik, umjesto na pecanje, krece u obranu.

Usred bozanstvene prirodne ljepote, neopisive covjekove gadosti i ruznoce! Vani – idila. Unutra – mlada Maisey u bolnici prima morfij, njeno tijelo puno modrica i rana. Duboke rane i teske povrede nanesene su i lokalnom krajoliku i lokalnoj kulturi – cijanid, koristen za ispiranje zlata, prodro je u obliznje rijeke; militantne bjelacke skupine podigle su svoje logore u blizini. Silovanje, nasilje, desnicarski ekstremizam, patriotska paranoja, organizirani kriminal, pedofilija, ksenofobija, gotovo svaki oblik osobne i institucionalne korupcije, duhovi vijetnamskog rata…jedan pisac-teski alkoholicar, jedan ogorceni savezni agent, jedan bivsi zatvorenik-psihopat, jedan tajni informant sa skrivenim motivom za ubojstvo, jedna Indijanka-tajni detektiv, jedan mobster….to su teme i likovi novog, mracnog i tuznog, Burkeovog trilera.

Svi ti likovi koji su se sjatili u carobni Montanin kutak, ljuti su i bijesni, svi pogodjeni i naceti nekim oblikom ovosvjetskog nasilja i okrutnosti, svi u ostroj suprotnosti s cistom i tako ranjivom ljepotom Montaninog krajolika.

“Sjajan osjecaj za mjesto, zivo oslikani likovi, duboko uznemiravajuca, ali prekrasno napisana knjiga…”, neke su od kritika kojima je docekan najnoviji roman Jamesa Leeja Burkea - “Bitterroot”. Njegova je lirska proza mnoge kriticare inspirirala da Burkea usporede s Williamom Faulknerom. Triler je to, kazu, koji ce nadmasiti sve njegove dosadasnje. Izdala ga je njujorska kuca Simon & Schuster.

XS
SM
MD
LG