Linkovi

U San Franciscu otvorena izložba fotografija Ansela Adamsa - 2001-08-10


U Muzeju moderne umjetnosti u San Franciscu upravo je otvorena izlozba uz stotu obljetnicu rodjenja jednog od najpoznatijih i najdrazih americkih fotografa – Ansela Adamsa. Adams je u Friscu i rodjen, 1902. Od njegove je smrti proslo 17 godina, no njegova popularnost, s godinama samo, cini se, raste! Adamsove fotografije americkog Zapada – onih golemih, neobicnih litica i grebena, blistavih, zlatnih jasika…predivne fotografije nacionalnog parka Yosemite, Grand Canyona, Aljaske, New Mexica, Colorada i u njima tolikih drugih simbola divljine tog Zapada, nalazimo svugdje – na posterima, kalendarima, cestitkama, u knjigama…sluze cak i kao motivi za “screen savers” na nasim kompjuterima.

Uz sve te fotografije kanjona i planinskih vrhova, pustinja i sumaraka, rijeka i jezera, ne cudi da je Adams bio i neumoran zagovornik raznih skupina za zastitu prirode i covjekovog okolisa. Izlozba u San Franciscu, medjutim, ne pokusava Adamsa ponovno etablirati niti u kontekstu “zelenih” niti u kontekstu kalendara i cestitki, vec kao istinskog umjetnika, sa istinski umjetnickim ambicijama, te umjesto poznatijih Adamsovih radova nudi njegove rane i sirokoj publici manje poznate fotografije.

Ne zanemarivsi Adamsov zivotni interes za zastitu i ocuvanje prirode, organizatori izlozbe u San Franciscu polaze od pretpostavke da su njegovi najbolji radovi potaknuti razlozima duboko osobnim, cak misticnim, i stoga su na izlozbi puno manje zastupljene one njegove daleke, herojske viste, a puno vise njegov jos uglavnom nepoznat i nepriznat rad - bogate i slozene studije kamena, trave, naplavljenog drveta, fotografije, dakle, koje se vise bave “umjetnickim” i “fotografskim”.

Odjel fotografije Muzeja moderne umjetnosti u San Franciscu i jest jedan od od najinovativnijih u Sjedinjenim Drzavama, a Ansel Adams – veliki ucitelj i tehnicki inovator, odigrao je kljucnu ulogu u osnivanju ne samo tog odjela, vec i onoga pri Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Sto i cetrnaest slika Ansela Adamsa, izlozenih povodom stote obljetnice njegova rodjenja, bit ce, nakon San Francisca, u ljeto 2003, i izlozene u tom njujorskom muzeju. U medjuvremenu, imat ce ih prilike vidjeti i Chicago i London i Berlin i Los Angeles.

XS
SM
MD
LG