Linkovi

Predsjednik Bush odobrio ograničena istraživanja na stanicama ljudskih embrija (10/8/01) - 2001-08-10


Predsjednik Bush je odobrio ograničena istraživanja na stanicama ljudskih embrija. Predsjednik je pokušao uravnotežiti obećanja znanstvenika o novim metodama liječenja s religioznim i etičkim dvojbama oko uništavanja ljudskog života.

Nakon više mjeseci promišljanja, predsjednik Bush se odlučio za najrestriktivniji pristup, dozvolivši korištenje postojećih 60 staničnih linija iz embrija koji su već uništeni, ali ne i onih koje bi bile uzete s današnjih embrija.

"Zaključio sam da bismo trebali dozvoliti uporabu saveznih proračunskih sredstava za financiranje istraživanja na postojećim staničnim linijama, kod kojih je odluka o životu, odnosno smrti već ranije donesena. Vodeći znanstvenici mi kažu da istraživanja na tih 60 staničnih linija obećavaju rezultate u smislu prijelomnih novih lijekova i metoda liječenja. To nam omogućuje da poradimo na obećavajućem potencijalu istraživanja matičnih stanica bez da pređemo temeljnu moralnu granicu, osiguravajući financiranje iz sredstava poreznih obveznika kojima bi se sankcioniralo ili ohrabrivalo daljnje uništavanje ljudskih embrija, koji, u najmanju ruku, imaju potencijal za život", rekao je George Bush

Ova odluka predstavlja kompromis između znanstvenika koji su tražili neograničena istraživanja, te vjerskih i socijalnih konzervativaca koji su tražili potpunu zabranu takvih istraživanja. Gospodin Bush je rekao da mu je bilo teško donijeti tu odluku, jer se protivi uništenju ljudskog života, ali, koristeći matične stanice ambrija koji su već uništeni, znanost može doći do važnih novih lijekova za, primjerice, Alzheimerovu bolest, dijabetes i Parkinsonovu bolest.

"U svojoj biti, ovo nas pitanje tjera da se sučelimo s temeljnim pitanjima o početku života i kraju znanosti. Ono leži na teškoj moralnoj raskrsnici preklapajući međusobno potrebu zaštite života u svim njegovim stadijima sa mogućnosšću spašavanja ili poboljšavanja života u svim njegovim stadijima. Koliko god otkrića moderne znanosti rađaju ogromnom nadom, toliko ona i postavljaju neizmjerna etička minska polja. Koliko god genij znanosti pomiče horizonte onoga što možemo učiniti, toliko se sve više sučeljavamo sa složenim pitanjima o tome što bismo trebali učiniti."

U ovom slučaju, predsjednik Bush je odlučio da je najbolje odobriti djelomična istraživanja bez da otuđi jezgru svoje političke podrške među vjerskim i socijalnim konzervativcima. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca podržava uporabu matičnih stanica embrija. U jednakom postotku, takvim se istraživanjima protive rimokatolici, kao i oni koji za sebe kažu da su konzervativnih pogleda.

Kongres je zabranio korištenje saveznih proračunskih sredstava za istraživanja u kojima se uništavaju embriji, no administracija bivšeg predsjednika Clintona odlučila je da se takva istraživanja mogu nastaviti ukoliko se financiraju iz privatnih izvora. Taj je program bio suspendiran u očekivanju odluke predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG