Linkovi

Komarci vole plavuše - 2001-08-10


Bilo u šalama ili i u stvarnom životu, kaže se da blondine izazivaju pažnju gdje god se nađu. Malo pažnje ne škodi, reklo bi se. E, u krivu smo! Barem tako tvrdi harvardski profesor Andrew Spielman, autor knjige "Komarac" i jedan od vodećih svjetskih autoriteta za komarce i bolesti koje oni prenose.

Naime, po njemu, plavuše i crvenokose komarcima su mnogo atraktivnije od običnih smrtnika smeđe kose, i to iz istog razloga iz kojega se za njima okreću glave - ističu se u gomili! Komarce privlače kontrasti - svijetla kosa, odjeća intenzivnih boja i slično. No, kada se odlučuju za svoju žrtvu, komarci se ne povode samo za atraktivnim izgledom, kaže profesor Spielman. Razna su istraživanja pokazala da mali krvopije dobrim obrokom smatraju i žene u ovulaciji, osobe smrdljivih nogu, kao i one koji se jako znoje.

Što to točno privlači komarce, još se ne zna, ali određenu ulogu igraju temperatura kože, kontrasti boja, mliječna kiselina u mišićima, mahanje rukama Sva sreća da od 2.500 vrsta komaraca, samo se šačica njih gosti ljudskom krvlju. A, kad smo već kod toga, znate li otkuda dolazi zujanje komaraca? Ženka proizvodi taj svojevrsni "visoki C" mašući krilima brže od 500 puta u minuti. Navodno, taj zvuk dovodi do ludila muške komarce, koji se u tisućama sjate oko nje.

XS
SM
MD
LG