Linkovi

Uz novčane priloge američke korporacije doniraju i dragovoljni rad svojih uposlenika - 2001-08-10


Filantropija u američkom poslovnom sektoru već je odavno prisutna. Brojne kompanije donacijama podržavaju rad dobrotvornih organizacija u lokalnim zajednicama. Velike korporacije sve češće ne doniraju samo financijska sredstva, već – i dragovoljni rad svojih uposlenika.

Pokretačka sila iza volonterskog rada uposlenika velikih korporacija je Zaklada Points of Light, koja već deset godina promiče bližu suradnju između poslovnog sektora i neprofitnih organizacija. Predsjednik Zaklade Robert Goodwin kaže da njegova organizacija ima 300 članova među američkih kompanijama, te da djeluje i u 17 stranih zemalja. Prema riječima gospodina Goodwina, ideja o suradnji između poslovnog i neprofitnog sektora pokazala se uspješnom, jer brojne kompanije otkrivaju da je angažiranje njihovih radnika u dobrotvornim inicijativama – dobro i za biznis.

"Programi kroz koje uposlenici volontiraju u dobrotvornim organizacijama korisni su ne samo za društvo, nego i za kompanije. Proveli smo brojna istraživanja, koja pokazuju da volontiranje diže moral uposlenika i jača image kompanije u zajednici."

Nigel Morris, predsjednik financijske firme Capital One, također surađuje sa Zakladom Points of Light slaže se s ocjenom gospodina Goodmana.

"Mnogo vremena posvećujem regrutiranju novih uposlenika u najboljim poslovnim školama. Svojedobno su bili važni samo novac i prestiž. Mislim da se danas potencijalni uposlenici odlučuju za pojedinu kompaniju djelomice i zato jer vjeruju da ta kompanija ima i hvalevrijedne ciljeve i da se zalaže za važne stvari."

Imajući upravo to na umu, gospodin Morris pokrenuo je program volontiranja za uposlenike kompanije Capital One.

"Razgovarali smo s našim uposlenicima o tome što ih zanima i za što se zalažu. Rekli su nam – ne zanima nas Shakespearovo kazalište, niti balet, ali nas zanima kako možemo pomoći problematičnoj mladeži."

U skladu s takvim interesima, uposlenici tvrtke Capital One volontiraju kao tutori i pomažu u pripremanju školskih obroka. Isto tako, prikupljaju donacije za studentske stipendije i pomažu u obnovi i izgradnji kuća u svojoj zajednici.

"Prošle godine u programu volontiranja sudjelovalo je oko 50 posto naših uposlenika. Sada ih volontira oko 19 tisuća. 55 posto njih ukupno je doniralo oko 50 tisuća radnih sati za dobrotvorne svrhe."

Uz pomoć mladima i stvaranje pozitivne reputacije u zajednici, kaže gospodin Morris, volontiranje je pojačalo i lojalnost uposlenika prema kompaniji. Moral radnika je porastao. Broj radnika koji odlaze iz kompanije počeo je padati. Prema riječima gospodina Morrisa, ljudi žele raditi za kompaniju, za koju vjeruju da ima dušu.

XS
SM
MD
LG