Linkovi

Djeca kuhari - fenomen na koji treba računati - 2001-08-10


Kada je, prije četiri godine, tada sedmogodišnji Justin Miller napisao i objavio knjigu "Kuhanje s Justinom", to je bila prava senzacija. Malešni Justin pojavio se u vodećim večernjim televizijskim showovima, pekući svoje pite od sira Davidu Lettermanu i Jayu Lenou, voditeljima tih kontakt-emisija.

Danas, međutim, djeca kuhari postaju fenomen na koji treba ozbiljno računati. Ovih dana u tijeku je kuharski tečaj otmjenog lanca trgovina kuhinjskim potrepštinama Sur La Table kojemu su polaznici djeca u dobi od 8 do 11 godina. Prva dva dana tečaja bila su posvećena profesionalnom baratanju nožem, - jednako dugo to uče i odrasli polaznici sofisticiranijih kulinarskih tečajeva! -, i tehnikama pečenja hrane. Potom, majušni kuharski amateri su se latili pravih poduhvata: pečeno pile s glazurom od putra i meda, riža sa suhim marelicama, te, za dezert, lubenice izrezbarene u obliku pauna.

Spomenuti tečaj nije niti jedini, a niti usamljeni primjer angažmana malih ruku na ozbiljnom kulinarstvu. Trend je postao dovojno proširen da mu posvećuju pažnju i proizvođači posuđa i kuhunjske opreme i pribora. Recimo, kompanija All-Clad, jedan od najvećih proizvođača gourmet posuđa i pribora, slijedeće godine pušta u prodaju čitavu liniju lonaca i tava dizajniranih posebno za dječje ruke. Kompanije Chicago Metallic i Kaiser Bakeware, proizvođači profesionalne opreme i pribora za izradu slastica, još su u siječnju počeli prodaju posebnih kalupa za pečenje kolača za djecu kuhare.

Da se ne radi o sporadičnoj pojavi, pokazuju i prodajne kalkulacije tih kompanija – Kaiser Bakeware računa da će linija dječjih kuharskih proizvoda ove godine ostvariti deset posto od ukupne prodaje ove kompanije, koja je, kažimo i to, prošle godine iznosila 50 milijuna dolara u čitavom svijetu. Na tržište se uključuju i veliki proizvođači prehrambenih proizvoda, poput kompanija Kraft i General Mills, koje žele osigurati mjesto na tržištu specijaliziranom za potrebe malenih kuhara.

Vodeće kuharske zvijezde kablovske televizije Food Network, Emeril Lagasse i Mario Batali, tvrde da se trend porasta zanimanja za kuhanje u djece ne može ne zamijetiti – i sami su u svojoj publici primijetili velik broj mališana, a dobivaju i, kako kažu, brda pisama od djece u kojima su pitanja, kuharski gledano, posve odrasla. Tako je Emeril Lagasse već napisao kuharski priručnik za djecu, pod naslovom "Tko to tamo viri iz moje juhe", koji će se naći u knjižarama početkom slijedeće godine.

Pojavila su se i prva objašnjenja ovog trenda. Stručnjaci kažu da se uglavnom radi o djeci iz obitelji u kojima se povremeno kuha tokom tjedna, a redovito za vikend. Tako su ta djeca asocirala ugodne dane kada je obitelj zajedno s kuhanjem! A, posebice kada se radi o obiteljima u kojima postoji kulinarski entuzijazam i barem jedan član obitelji doživljava kuhanje kao hobi, a ne kao težak i dosadan rad.

Kulinarski stručnjaci manje tragaju za uzrocima zanimanja djece za kuhanje, a više u tome vide sjajne prednosti. Djeca su, naime, kažu oni, rođena da budu inovativni kuhari takozvane "cuisine nouvelle" – okuse doživljavaju kao potpuno nove, a po definiciji su skloni eksperimentiranju. Dakle, vrijeme je da kuhače prepustimo klincima i uživamo u novim jelima. Doduše, kako su pokazali kuharski tečajevi za djecu, to bi moglo rezultirati čokoladom na pizzi ili gljivama za dezert!

XS
SM
MD
LG