Linkovi

Americki tisak o budućim memoarima Billa Clintona (8/8/01) - 2001-08-09


Nedavno je objavljeno da ce bivsi predsjednik Bill Clinton za svoje, jos nenapisane, memoare od njujorske nakladne kuce Alfred Knopf dobiti predujam od vise od 10 milijuna dolara. Danas su se na ovu vijest osvrnuli i uvodnicari americkih dnevnika.

NYT: "Dosadasnja Clintonova objasnjenja nezadovoljavajuca"

"Javnost ce svakako zanimati zbog cega je gospodin Clinton postupao na nacin na koji je postupao, bilo da se radilo o uspjesima ili neuspjesima", pise u uvodniku New York Timesa. Bila to reforma sustava socijalne pomoci, mirovni proces na Srednjem Istoku ili Afera Lewinsky - dosadasnji pokusaji gospodina Clintona da objasni svoje poteze nisu uvijek bili zadovoljavajuci, smatra uvodnicar njujorskog dnevnika. "Cesto smo imali prilike promatrati ne jednog Billa Clintona, vec vise njih", opaza uvodnicar dodajuci da je najvaznije da bivsi predsjednik pisanju memoara pristupi "na iskren nacin te da napise istinu o osam godina svog mandata."

WT: "Javnost ima vrlo kratko pamcenje"

Uvodnicar konzervativnog Washington Timesa u svom osvrtu na najavu ovih predsjednickih memoara kritizira liberalnije listove, poput Washington Posta i New York Timesa, koji su - kako se tvrdi - odigrali kljucnu ulogu u "lansiranju post-predsjednicke karijere Billa Clintona". "Sjetite se samo sijecnja, neslavnog kraja njegova mandata, kada su Clintona kritizirali i njegovi dotadasnji pristase - pogotovo zbog nacina na koji su dodjeljivana predsjednicka pomilovanja. No, sve je to zaboravljeno. Javnost ima vrlo kratko pamcenje. Zato je najbolje da gospodin Clinton sto prije napise svoju knjigu, kako bi nas podsjetio sto se to sve dogadjalo za vrijeme njegova boravka u Bijeloj kuci" - pise uvodnicar Washington Timesa.

CSM: "Ljeto ekstrema"

"Potpisavsi ugovor za predujam od deset milijuna dolara, Bill Clinton se vinuo u stratosferu u kojoj - kada je u pitanju memoaristika - obitavaju jos jedino njegova supruga Hilarry i papa Ivan Pavao drugi", pise u uvodniku bostonskog Christian Science Monitora, naslovljenom "Ljeto ekstrema". Naime, Hilarry Clinton i Sveti otac jedini se mogu usporedjivati s bivsim predsjednikom Clintonom, kada je u pitanju visina predujma za pisanje memoara. "No, necemo cekati dugo da ga netko ne pretekne", primjecuje uvodnicar uz komentar da "suvremena Amerika jos uvijek zivi u duhu prekomjernosti", te da glavno pitanje uvijek glasi: "tko ce dati i dobiti vise?" Nakladna kuca Knopf nada se da ce milijuni pohrliti da procitaju - kako se predvidja - "iskreni prikaz zivota" poznatog politicara. Naravno, s najvecim nestrpljenjem se ocekuje Clintonov opis niza skandala koji su pratili njegov mandat.

XS
SM
MD
LG