Linkovi

Na putu u Europu nema odmora (9/8/01) - 2001-08-09


Pored redovitih aktivnosti proizaslih iz svibanjskog parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju s Europskom unijom u Ministarstvu za europske integracije pridaju veliki znacaj promoviranju ideje europskih integracija osobito medju mladim ljudima. Tako je danas u okviru visetjednog projekta takozvanog Mobilnog kukturnog kontejnera koji se pod pokroviteljstvom OESS-a nakon Tuzle odrzava i u Osijeku, organiziran Dan Europe kojom prigodom su duznosnici Ministarstva za europske integracije prezentirali mogucnosti i perspektive mladih ljudi u Europskoj uniji. Tom smo prilikom za progam Glasa Amerike razgovarali sa savjetnikom u Ministarstvu za europske integracije magistrom Borisom Hajosem.

Unatoc ljetnjoj stanci u vasem je ministarstvu prilicno zivo. Sto se konkretno dogadja nakon svibanjskog parafiranja Sporazuma o stabiliziranju i priblizavanju s EU bilo je prvo pitanje koje smo postavili gospodinu Hajosu.

Hajos: Radimo sada na provedbi Sporazuma o stablizaciji i pridruzivanju. Sam sporazum bi se trebao potpisati krajem lipnja, a nakon toga slijedi provedba i u skladu s time na tome radimo u sto su ukljucena gotovo sva resorna ministarstva i koja ce nositi najveci teret njegove provedbe. To su u prvom redu Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo pravosudja i Ministarstvo financija".

A o tome kada bi se moglo ocekivati stjecanje stava pridruzenog clana gospodin Hajos kaze:

Hajos: "Hrvatska ce potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju dobiti status potencijalnog kandidata, a onda je nakon toga na nama da apliciramo za punopravno clanstvo i to bi trebalo biti slijedece godine".

Nedavno su se cule izjave da bi Hrvatska trebala pricekati barem dvije godine sa podnosenjem aplikacije.

Hajos: "To je stvar vanjskopolitickih odluka, ali u principu glavne teze za sve nas biti ce provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju gdje cemo mi jednostavno morati pokazati i dokazati i sebi i drugima Europi da smo sposobni za sve obaveze koje proizlaze iz clanstva. To su, u prvom redu, pravne prilagodbe, gospodarske i jasno onda, ono sto se tice nas, to su institucionalne odnosno reforma drzavne uprave."

Buducnost Ministarstva?

Hajos: "Sada smo kao sto znadete vec dosta dugo bez ministra, ali mi radimo svoj posao. Nema odmora na putu ka Europi, cijelo ljeto se radi, uvijek je netko u ministarstvu pogotovo jer se sad, u prvoj polovici rujna, treba dovrsiti program provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju, isto tako se dovrsava programiranje programa tehnicke pomoci i jasno tu je ostali niz aktivnosti od obrazovanja, informiranja, prevodjenja i radimo dosta na prevodjenju europskih propisa i za nas odmora nema.

XS
SM
MD
LG