Linkovi

City Lights Bookstore


Vec gotovo 50 godina, jedna mala trgovina idealno je mjesto za opipavanje bila svog grada. Grad je San Francisco, a trgovina - jedna knjizara...

Intelektualna Mecca, citateljsko svetiste, hram neovisne misli, "glavno sjediste" Jacka Kerouaca i drugih, nemirnih pisaca beat-generacije, "poligon za ispitivanje" slobodnog govora, utociste ljevicarima, anarhistima, slobodoumnima i knjizevnim izopcenicima, svima koji urlikali su protiv konvencija gradjanskog drustva, protiv establishmenta! Slavna knjizara San Francisca - City Lights Bookstore! Jedna od nekoliko najboljih i najcijenjenijih neovisnih knjizara u Sjedinjenim Drzavama, mjesto na koje hrle ljubitelji knjiga iz svih dijelova zemlje i svijeta kako bi u njoj citali, prelistavali i pregledavali ili u sebe jednostavno upijali njen ambijent alternativne kulture. Legendarnu je knjizaru, zajedno s Peterom Martinom, osnovao pjesnik Lawrence Ferlinghetti, 1953. godine, kao prvu u Americi za prodaju iskljucivo brosiranih knjiga. Ferlinghetti je i danas njen vlasnik. Osamdeset mu je ili 81 godina, on sam nije siguran u tocan datum svog rodjenja. Ni na pamet mu jos ne pada da se povuce. U trapericama i sa sitnom nausnicom u uhu, Ferlinghetti i danas nadgleda posao u knjizari bas kao sto je i po njenom otvaranju. Jedini prezivjeli iz beat-generacije, Ferlinghetti je i prvi pjesnik-laureat San Francisca. Njegov je zivotni put bio dug i neobican. Rodjen je u New Yorku, sudjelovao u drugom svjetskom ratu, potom studirao na Sorbonni. Kad je u casopisu Harper's procitao clanak o radjanju nove kulture u San Franciscu, kulture "seksa i anarhije", pozurio je natrag u Ameriku, presao je cijelu sam, vlakom, i konacno se obreo u San Franciscu. Znatizelja ga je vodila na mjesta gdje su se vodile zucne rasprave o moralnosti i knjizevnosti. U San Franciscu nije kanio ostati. Ali nikad ga nije napustio. Knjige je poceo prodavati slucajno. Njemu i prijatelju trebao je novac za pokretanje casopisa. Casopis je trajao samo nekoliko brojeva, ali knjizara je nastavila rasti. Ostajala je, bas kao i danas, otvorena do iza ponoci. Svoje musterije ohrabrivala je da se u njoj zadrze, da izmedju polica dovuku stolice, da ih izvuku i van, na plocnik ispred knjizare. Prodavale su se i citale knjige onih izvan "glavne knjizevne struje". Ferlinghetti je piscima bez stalne adrese dopustio da se koriste onom od knjizare. "Toliko ih je bilo tada koji su dolazili u San Francisco," rekao je Ferlinghetti u jednom nedavnom intervjuu, "da se cinilo kako se cijela zemlja naginje na zapad. Majke bi nas nazivale s pitanjem: Jeste li vidjeli mog sina?"

Kerouac i njegovo drustvo odmah su u knjizari savili svoje gnijezdo. A onda, 1956, knjizara se proslavila prodajom navodno seksualno eksplicitne pjesme Allena Ginsberga - "Howl", Urlik, jednom tajnom policijskom agentu. Ferlinghetti je optuzen za bestidnost, ali optuzbe oslobodjen na sudjenju koje je postavilo presedan u zastiti knjizevnog izraza i govora. Misija knjizare nije se otada mnogo promijenila. Dodana su, u medjuvremenu, tvrdo ukoricena izdanja i raznolikost naslova, no na njenim policama jos uvijek cete naci djela na teme imperijalizma, klasne borbe i iznosenja na javu korupcije. Naci ce se u njoj ponesto za svaki eklekticni knjizevni ukus - od poezije i proze do prijevoda, politike, povijesti, filozofije, glazbe i vise! Rukom ispisani natpis u izlogu opisuje ju kao "vrstu knjiznice u kojoj se knjige i prodaju". Jedan drugi znak nudi varijaciju na Dantea:"Napustite svaki ocaj, vi koji ovdje ulazite".

Onaj glavni, koji City Lights Bookstore s ponosom vije sa svog jarbola, ovaj je natpis: A Literary Meetingplace since 1953! Knjizevno sastajaliste od 1953. Taj koncept, uz prodaju knjiga, ukljucuje i izdavacku djelatnost. City Lights Publishers godisnje izda oko desetak naslova. U katalogu kuce, predane inovativnim i progresivnim idejama te otporu snagama konzervatizma i cenzure, najrazlicitiji su naslovi i cijela lepeza autora - Poe i Prevert, Parenti i Passolini, Sam Shepard i Cocteau, Lorca, Goethe, Majakovski, Baudelaire i Bukowsky...i brojni drugi iz zemalja Srednje i Juzne Amerike, Srednjeg i Dalekog Istoka. U izdanju City Lights Publishers objavljen je i "Sarajevo Blues", Semezdina Mehmedinovica, u prijevodu Ammiela Alcalaya.

I, naravno, cijeli niz naslova pisaca beat-generacije - uz Ginsberga i Kerouaca i William Burroughs i Neal Cassady i Gregory Corso i - Lawrence Ferlinghetti, suosnivac i vlasnik svjetski poznatog, intelektualnog i knjizevnog katalizatora - City Lights Bookstore... where beat still goes on!

XS
SM
MD
LG