Linkovi

George Will u WP: Je li postojanje haškog tribunala u skladu sa zakonom? (9/8/01) - 2001-08-09


Jednaka pravda za sve, u skladu sa zakonom” – napisano je na pročelju američkog Vrhovnog suda. Kada se na Balkanu analizira rad haškog Tribunala, najčešće se pod znak pitanja stavlja jednakost u provedbi pravde, odnosno tretira li Tribunal sve optužene jednako? U jednom je američkom dnevniku danas međutim objavljen komentar koji u pitanje dovodi drugi dio ovog američkog ideala, odnosno - je li postojanje haškog Tribunala uopće u skladu sa zakonom?

Komentar kolumnista Georgea Willa naslovljen je BESPRAVNO SUDOVANJE, a objavljen je u dnevniku Washington Post. Geogre Will komentira presudu od 46 godina zatvora generalu bosanskih Srba, Radislavu Krstiću, za genocid. “Pravda je možda izvršena, no je li ona u skladu sa zakonom?” – pita se ovaj konzervativni komentator. Glavnu zamjerku Tribunalima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu Will nalazi u tome što Povelja Ujedinjenih naroda ne predviđa osnivanje takvih tijela. “Tribunali primjenjuju pravne norme međunarodne zajednice, koje – kako se tvrdi – evoluiraju vrlo brzo. No, tko čini međunarodnu zajednicu. Jesu li njezini članovi recimo Sudan ili Sjeverna Koreja? Tko odlučuje koje se pravne norme primjenjuju u kojem trenutku? I ako je u tijeku njihova evolucija, mogu li one biti temelj međunarodnom pravu” – pita se George Will.

On u svom komentaru navodi jedan govor iz 1946., u kojem Robert Taft, republikanski senator iz Ohia i predsjednički kandidat na nacionalnim izborima, kritizira Nirnberški sud koji je tada sudio nacističkom čelništvu. Senator Taft se naravno nije protivio kažnjavanju nacističkih glavešina, no smetala ga je ideja da im se sudi na temelju zakonskih odredbi koje nisu postojale u vrijeme počinjenja zločina. “Senator Taft je kritizirao ad hoc, improvizirano sudovanje, koje ne nadzire zakon niti jedne zemlje. Njegove se kritike prema Nirnberškom sudu danas u potpunosti mogu primjeniti na rad haškog Tribunala za bivšu Jugoslaviju te Tribunala za Ruandu” – smatra George Will čiji je komentar objavio današnji Washington Post.

U pregledu američkog tiska, donosimo i izvatke iz članka čiji je autor Wolfgang Ischinger, novi njemački amabasador u Washingtonu. Tema članka su evropsko-američki odnosi. “Razlike između Sjedinjenih Država i Evropske Unije ne bi trebale zasjeniti činjenicu da se Evropljani i Amerikanci češće slažu nego što se ne slažu. Amerika i Evropska Unija predstavljaju lokomotive svjetskog gospodarskog rasta. Zajedno su izgradile multilateralni trgovinski sistem, kojeg zajedno žele i poboljšati” – piše veleposlanik Ischinger u komentaru kojeg objavljuje današnji Washington Times. Kao jedan od primjera uspješne trans-atlantske suradnje, njemački diplomat spominje i mirovne misije na Balkanu te nedavno izručenje Slobodana Miloševića u den Haag.

U članku se također i nazire blaga kritika Bijele kuće, zbog niza jednostranih poteza kojima se Washington usprotivio nekih postojećim međunarodnim aranžmanima, od kontrole naoružanja pa do ekologije. “Ako ne budemo imali hrabrosti za suradnju, ugrozit ćemo jedni druge. Snagama koje ne žele pravedniji i mirniji svijet poslat ćemo time vrlo negativnu poruku. Imajmo to na umu, u trenutku kad ase počinjenomo baiti izazovima 21. stoljeća” – piše u članku čiji je autor Wolfgang Ischinger, njemački veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG