Linkovi

Nasilje u Mitrovici (15/2/01) - 2001-08-08


U Mitrovici, drugom po velicini gradu na Kosovu, sada vlada mir. Medjutim, u proteklih nekoliko tjedana, stotine prosvjednika napadale su K-FOR, odnosno, mirovne snage NATO saveza na Kosovu, kamenjem i molotovljevim koktelima. Vise od 45 pripadnika mirovnih snaga je ranjeno, a deseci civila su ozlijedjeni.

Neredi su izbili nakon sto je 28. sijecnja u srpskom dijelu grada ubijen jedan albanski djecak. Snage K-FOR-a iz osam zemalja intervenirale su da bi sprijecile ponovno izbijanje nasilja izmedju kosovskih Srba i Albanaca. 1998. izmedju naoruzanih skupina kosovskih Albanaca, te srbijanske vojske i policije izbio je sukob. Borbe, koje je raspirio jugoslavenski predsjednik Slobodan Milosevic, dovele su do smrti tisuca kosovskih Albanaca, te do protjerivanja oko milijun njih iz njihovih domova. Vijece sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je Milosevicev rezim terora.

S obzirom da su se zvjerstva nad kosovskim Albancima nastavljala, NATO savez zapoceo je kampanju zracnih udara na srbijanske ciljeve, sve dok u lipnju 1999. nije potpisano primirje. Prema tom sporazumu, srbijanske snage su se povukle s Kosova. Oslobodilacka vojska Kosova, naoruzana skupina kosovskih Albanaca, raspustena je.

Medjunarodna zajednica organizirala je mirovne snage, predvodjene NATO savezom, u svrhu zastite svih stanovnika Kosova bez obzira na njihovu etnicku pripadnost. To je posebno potrebno u Mitrovici, gdje je u srpskom dijelu grada bilo slucajeva nasilja protiv Albanaca. Zabrinjavaju takodjer i upadi albanskih ekstremista u Presevsku dolinu u Srbiji.

Zapovjednici NATO saveza konzultiraju se s jugoslavenskom vladom o nacinima zaustavljanja ovih upada. Unatoc potezima srpskih i albanskih ekstremista, K-FOR pokusava u ovoj teskoj situaciji uciniti sve sto moze da bi ocuvao mir na Kosovu. Sjedinjene Drzave u potpunosti podrzavaju misiju K-FOR-a. Nasilje usmjereno protiv pripadnika mirovnih snaga nece stanovnicima Kosova pruziti vecu sigurnost.

XS
SM
MD
LG