Linkovi

"Prepoloviti sredstva za vojsku i policiju, a Crkva neka se odrekne novca iz državnog proračuna" (8/8/01) - 2001-08-08


Saborski zastupnik i predsjedni utjecajne Slavonsko-baranjske stranke hrvatske stranke (SBHS) Damir Jurić danas je novinarima objasnio prijedlog koji će uputiti premijeru Račanu kao i Saboru o tome na koji način treba premostiti nastali manjak u proračunu, a da se pri tome ne umanje socijalna prava korisnika proračuna. O tome koje stavke bi na prvom saborskom zasjedanju trebalo umanjiti Jurić je u izjavi za program Glasa Amerike objasnio:

"Naš prijedlog je da prvi na udaru budu vojska i policija, da se vojni proračun smanji s četiri na tri milijarde kuna, da se policijski proračun smanji s tri na dvije milijarde kuna jer je u ovom trenutku policijski proračun u Hrvatskoj veći od poljoprivrednog što je jedinstvena situacija u Europi. Naravno ima čitav niz drugih elemenata koji bi se dali prevrednovati. Jedan od njh je izdvajanje za katoličku Crkvu, 160 milijuna kuna godišnje, a vidimo da je Crkva izrazila visoku socijalnu osjetljivost i zabrinutost pa evo pozivamo Biskupsku konferenciju da razmotri da se u idućih nekoliko godina odrekne ovog novostečenog prava. Sa 160 milijuna kuna godišnje se može dosta socijalnih rupa pokriti, a Crkva bi, kao što je i ovih desetljeća znala, mogla naći novac za plaće svojim službenicima."

Obrazlažuci takav prijedlog Jurić je na kraju dodao:

"Mi ne djelimo ovu opću konsternaciju zbog toga što Vlada kreše socijalna prava. Shvaćamo o cemu je riječ, o teškoj, surovoj realnosti, ali zapravo tražimo da se odrede prioriteti u kresanju. Prvi koji će biti na udaru, oni koji bi po općoj procjeni mogli podnijeti taj teret kresanja. Budući da u Hrvatskoj živimo u mirnodopskoj situaciji posve je logično da to bude vojska, budući da ima duplo više policajaca nego 1990. godine logično je da to bude policija, Crkva, državna administracija u širem smislu, pa tek onda socijalna prava".

XS
SM
MD
LG