Linkovi

U Kongresu uskoro o zaštiti prava Amerikanaca pred stranim sudovima (8/8/01) - 2001-08-08


U kongresnu proceduru jučer je uveden prijedlog zakona o zaštiti prava američkih vojnika i civila pred stranim sudovima i međunarodnim tribunalima. Pokrovitelj ovog zakonskog prijedloga, koji je predan na razmatranje senatskom Odboru za pravosuđe je senator Christopher Dodd, demokrat iz Connecticuta. Cilj ovog zakonskog prijedloga je zaštititi prava američkih državljana, koji dođu pod jurisdikciju stranog suda ili međunarodnog tribunala. "Sjedinjene Države" - kaže se u predloženoj mjeri - "vodeći su svjetski zagovornik međunarodne pravde, te nastoje da se pred lice pravde izvedu arhitekti genocida i drugih zvjerstava u Kambodži, Istočnom Timoru, Ruandi, Sierra Leoneu i bivšoj Jugoslaviji."

Što se tiče odnosa Sjedinjenih Država i budućeg Međunarodnog kaznenog suda u Rimu, u prijedlogu se kaže da bi predsjednik trebao utvrditi je li taj sud pokazao pravednost i objektivnost u postupcima protiv osoba optuženih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, prije nego što Sporazum o osnivanju suda preda Senatu na ratifikaciju. Također se preporučuje da Washington nastavi sudjelovati u pregovorima oko Rimskog suda, da bi se osiguralo da njegova proceduralna pravila budu u skladu s američkim standardima. Sjedinjene bi Države - nadalje se predlaže - trebale u pregovorima osigurati da definicija agresija u Rimskom sporazumu bude sukladna međunarodnom pravu, te da poštuje pravo Sjedinjenih Država i njihovih saveznika na samoobranu.

"Američko vojno osoblje i vladini dužnosnici angažirani u pitanjima nacionalne sigurnosti" - kaže se nadalje u prijedlogu" - "zaslužuju punu zaštitu Vlade Sjedinjenih Država i ne bi trebali biti izloženi frivolnim ili politički motiviranim postupcima bilo pred Međunarodnim kaznenim sudom ili bilo kojim stranim sudom".

Prema Rimskom sporazumu, Međunarodni kazneni sud mora se podvrgnuti jurisdikciji Sjedinjenih Država u slučajevima koji se odnose na američke državljane ili vojnike. U zakonskom prijedlogu senatora Dodda također se ističe da sud u Rimu može nastaviti sudski postupak protiv američkih državljana samo ukoliko su Sjedinjene Države odlučile da neće sudski goniti optuženu osobu, i to bilo zbog nespremnosti ili nemogućnosti da same u potpunosti provedu sudski postupak.

XS
SM
MD
LG