Linkovi

Billu Clintonu više od deset milijuna dolara predujma za njegovu knjigu (8/8/01) - 2001-08-08


Bivši predsjednik Bill Clinton primit će predujam od više od deset milijuna dolara za pravo na objavljivanje njegovih memoara diljem svijeta. To je najveći predujam ikada isplaćen za pravo na objavljivanje nekog dokumentarnog djela.

Politički analitičari i poznavatelji prilika u izdavaštvu već tjednima nagađaju kada će Bill Clinton napisati svoje memoare, koja će izdavačka kuća u žestokoj konkurenciji osvojiti pravo na njihovo objavljivanje i koliko će za njih platiti. Stoga se nitko nije osobito zaprepastio kada se pročulo da će gospodin Clinton primiti najveći predujam u povijesti za objavljivanje knjige dokumentarnog karaktera. Nora Rawlinson je glavna urednica časopisa izdavačke industrije "Publishers Weekly". Kako kaže, očekivala je da će bivši predsjednik za svoju knjigu dobiti rekordnu svotu novca.

"Sjetite se da je prije deset godina Ronald Reagan za svoje memoare dobio sest milijuna godina. Takve se knjige dobro plaćaju."

Knjiga Billa Clintona bit će objavljena 2003. u izdanju prestižne izdavačke kuce Alfred Knopf. Vlasnik te kuće je Random House, koji je pak, u vlasništvu, medjunarodnog medijskog diva Bertelsmanna. Urednik knjige Robert Gottlieb jedan je od najcjenjenijih urednika u izdavaštvu.

"Ta izdavačka kuća očito ima dovoljno novaca za tako skupi ugovor, a ima i iskustvo potrebno da bi se privuklo takvo veliko ime, te da bi se knjiga reklamirala na najbolji mogući način."

Supruga gospodina Clintona, senatorica iz savezne države New York Hillary Rodham Clinton dobila je od suparničkog izdavača Simona and Schustera predujam od osam milijuna dolara za prava na objavljivanje njene knjige. No, prije toga, rekordna suma za objavljivanje memoara isplaćena je papi Ivanu Pavlu Drugom, koji je 1994. dobio osam i pol milijuna dolara. Prema mišljenju Johna Funda, pisca uredničkih komentara za Wall Street Journal, takozvane prestižne knjige, pogotovo iz pera političara, vrlo rijetko izdavaču donose profit.

"Ne mogu se sjetiti posljednje političke knjige koja je zaradila koliko je piscu isplaćeno za predujam. To nije uspjelo niti Ronaldu Reaganu, niti Richardu Nixonu, niti Jimmyju Carteru. Mislim da se te knjige objavljuju radi prestiža, a ne radi profita."

No, urednica časopisa "Publishers Weekly" Nora Rawlinson ističe da su memoari mnogih predsjednika postali bestselleri, te da ugovor s Billom Clintonom pruza Knopfu brojne mogućnosti za zaradu. Kako kaže, njegovi memoari tiskat će se i u mekom uvezu, pa na kazetama, kao audio-knjiga, a mogu se objavljivati i u stranim zemljama. Ukoliko njegova knjiga zaradi dovoljno da bi se pokrio predujam, od svakog dodatnog profita gospodin će Clinton dobiti i tantijeme. No, to se neće dogoditi, kaze John Fund, ukoliko Bill Clinton ne bude opisao skandale koji su potresali njegovu administraciju, pogotovo svoju aferu s Monicom Levinsky.

"Mislim da će iz svega Bill Clinton izići kao pobjednik i da nećemo dobiti niti približnu istinu o događajima tijekom njegove administracije."

Nitko neće znati o čemu će bivši predsjednik pisati sve dok knjiga ne bude objavljena. Direktor Knopfa Sonny Mehta vjeruje da će knjiga gospodina Clintona biti "sveobuhvatna i iskrena knjiga o njegovom životu, s posebnim naglaskom na njegova dva predsjednička mandata." Pristaše i protivnici Billa Clintona ipak se slažu u jednome - a to je da će se njegovo ime i dalje pojavljivati na naslovnicama, a naslovi - kako znamo - prodaju knjige.

XS
SM
MD
LG