Linkovi

U SAD-u se obilježava Dan sjećanja (28/5/01) - 2001-08-08


Danasnji dan u Sjedinjenim Drzavama je Dan sjecanja, posvecen uspomeni na vojnike koji su, od 1775. do danas, za slobodu polozili vlastite zivote. Kroz svjetsku povijest, vojnici su se borili za placu i plijen, ili za postizanje ciljeva ambicioznih vladara. Borili su se da drugima nametnu vjerska uvjerenja ili politicku ideologiju. Amerikanci su se borili i pogibali za svoj nacin zivota.

Taj nacin zivota utemeljen je na, kako je napisano u americkoj Deklaraciji neovisnosti, ocevidnoj istini da su "svi ljudi stvoreni jednaki i od Stvoritelja obdareni izvjesnim neotudjivim pravima, medju kojima su zivot, sloboda i potraga za srecom." Upravo u cilju osiguravanja ovih prava, americki kolonisti su se 1775. godine oruzjem okrenuli protiv svojih britanskih vladara, tada najvece vojne sile svijeta. Americka je revolucija uspjela. No, americki eksperiment je zamalo propao 1861. godine, kada su juzne savezne drzave isprovocirale gradjanski rat zbog pitanja ropstva. No, strana Unije konacno je prevagnula u borbi koja se vodila na nacin da, kako je to izrazio predsjednik Abraham Lincoln, "vlada naroda, izabrana od naroda da sluzi narodu, nece nestati s lica Zemlje".

U dvadesetom stoljecu,Sjedinjene Drzave su usle u prvi svjetski rat u odgovor na agresiju Njemacke i njezinih saveznica. Demokraciju su ponovno ugrozili drugim svjetskim ratom nacisticka Njemacka, fasisticka Italija i carski Japan. Vise od 300 tisuca Amerikanaca poginulo je kako bi pobijedili tu agresiju. Americke postrojbe borile su se i protiv komunisticke agresije u Koreji, pedesetih godina, i u Vijetnamu sezdesetih i sedamdesetih godina. One su odigrale odlucujucu ulogu u porazu iracke agresije na Kuwait, 1991., te 1999.-te, u zracnoj kampanji NATO saveza za zaustavljanje zlocina koje su jugoslavenske snage provodile protiv Albanaca na Kosovu. Danas, diljem Sjedinjenih Drzava, brojnim svecanostima odat ce se pocast onima koji su poginuli kako bi drugi mogli zivjeti u slobodi. Njihova zrtva ovjekovjecena je ne samo u kamenim spomenicima, nego i u srcima zahvalnog americkog naroda.

XS
SM
MD
LG