Linkovi

Na sastanku Bush - Putin o ljudskim pravima u Rusiji (9/6/01) - 2001-08-08


Predsjednik George Walker Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin susrest ce se po prvi puta 16. lipnja u Ljubljani. Tom ce prilikom razgovarati o nizu pitanja, ukljucujuci i ekonomske i vojne teme. No, najvaznije ce pitanje vjerojatno biti ljudska prava. Istina je da je Rusija od pada komunizma 1991. postigla napredak na polju postivanja ljudskih prava. Medjutim, prema rijecima Johna Beyrlea, vrsitelja duznosti posebnog savjetnika americkog drzavnog tajnika za nove neovisne drzave bivseg Sovjetskog saveza, Rusiju vise ne bi trebalo ocjenjivati na temelju razlike u postivanju ljudskih prava u odnosu na doba komunizma.

Rusiju danas treba ocjenjivati prema standardima zacrtanim u medjunarodnim sporazumima o ljudskim pravima. U kontekstu ovih standarda, u Rusiji postoje zabrinjavajuci trendovi koji prijete osnovnim slobodama ruskih gradjana. Ovi su trendovi ojacali od izbora gospodina Putina, koji provodi - kako kaze - "usmjerenu demokraciju". U okviru takvog sustava, predsjednik vrlo nejasno odredjuje ogranicenja na slobodu govora, izrazavanja suprotnih politickih stavova, rad medija, vjeru, gradjansko drustvo i politiku. Ova ogranicenja provode organi reda i zakona i drugi organi vlasti.

Najsvjeziji primjer ove prakse je sudbina medijskog konglomerata Media-Mosta i njegove neovisne televizijske postaje NTV-a. Ruski duznosnici tvrde da je vladino preuzimanje kontrole nad Media-Mostom bilo komercijalno pitanje. No, kroz jednostrano proganjenje celnika Media-Mosta Vladimira Gusinskog, vlada je pokazala da joj je cilj zapravo ugusiti glasne kriticare njene politike na nacin koji ima zastrasujuci ucinak na druge novinare. Medju temama summita izmedju predsjednika Busha i njegovog ruskog kolege Putina bit ce i situacija u Ceceniji. Prema rijecima gospodina Beyrlea, stanje ljudskih prava u Cecniji prestavlja najgore krsenje ljudskih prava u Rusiji.

Sjedinjene Drzave priznaju teritorijalni integritet Rusije i njeno pravo da se bori protiv terorizma i naoruzanih pobuna u okviru svojih granica. No, brojna vjerodostojna izvjesca o proizvoljnim uhicenjima, mucenju i ubojstvima bez sudskog postupka od strane ruskih snaga, koja i dalje stizu iz Cecenije, predstavljaju razlog za duboku zabrinutost. Napredak koji je Rusija postigla tijekom proteklih deset godina igrao je vaznu ulogu u uspostavljanju boljih odnosa Moskve i Sjedinjenih Drzava. No, kako je upozorio gospodin Beyrle, "ukoliko se taj napredak na polju ljudskih prava i demokratizacije zaustavi ili pocne nazadovati, to moze imati samo ozbiljne posljedice na sveukupne americko-ruske odnose."

XS
SM
MD
LG