Linkovi

Predsjednik Bush o povratku američke posade iz Kine (14/4/01) - 2001-08-08


Glas Amerike donosi razlicita stajalista o sirokom spektru pitanja. Slijedi priopcenje predsjednika Georgea Walkera Busha, od 12. travnja ove godine, povodom povratka posade americkog obavjestajnog zrakoplova iz Kine.

"Svi dokazi koje smo vidjeli upucivali su na to da je zrakoplov Sjedinjenih drzava djelovao u medjunarodnom zracnom prostoru, postujuci u potpunosti sve zakone, propise i procedure, te da nicim nije izazvao udes. Sjedinjene Drzave i Kina suglasile su se da ce se predstavnici nasih vlada sastati 18. travnja kako bi raspravljali o udesu. Zatrazit cu od naseg predstavnika da u ime Sjedinjenih Drzava ostro postavi pitanje o kineskoj praksi da ometa zrakoplov Sjedinjenih Drzava koji djeluje, u skladu sa zakonom, u medjunarodnom zracnom prostoru.

"Obavjestajni letovi dio su sveobuhvatne strategije nacionalne sigurnosti koji pomaze odrzavanju mira i stabilnosti u svijetu. Tijekom posljednjih 11 dana, Sjedinjene Drzave i Kina medjusobno su suprotstavljale snazne osjecaje, duboka i cesto oprecna uvjerenja, te potpuno razlicita gledista. Odluka Kine da 11 dana ne dopusta povratak nase posade nije u skladu s medjusobnim odnosima kakve i Kina i mi tvrdimo da zelimo imati.

"U buducnosti - i Sjedinjene Drzave i Kina - ce se, bez sumnje, ponovno suceljavati s teskim pitanjima i temeljnim razmimoilazenjima. Misljenja nam se razilaze oko vaznih osnovnih pitanja, poput ljudskih prava i vjerskih sloboda. Povremeno, imamo razlicite poglede oko puta ka vecoj stabilnosti i sigurnosti Azijsko-pacificke regije.

"Imamo razlicite vrijednosti, ali zajednicke interese u svijetu. Slazemo se oko vaznosti trgovine i zelimo veci prosperitet za nase gradjane. Zelimo da gradjani i jedne i druge zemlje uzivaju u plodovima mira u svijetu, prema tome, trebamo zajedno raditi na pitanjima globalne sigurnosti, poput sprecavanja sirenja oruzja masovnog unistavanja.

"Uvijek cu jasno i otvoreno zastupati americke interese i americke vrijednosti. A, oni ce, nema sumnje, ponekad izazvati nesuglasice s Kinom. No, i nasim cu razlikama pristupati u duhu postivanja druge strane. Incident, poput ovog posljednjeg, ne pridonosi konstruktivnim odnosima izmedju nase dvije zemlje. I Sjedinjene Drzave i Kina moraju cvrsto odluciti da ce odrzavati medjusobne produktivne odnose koji ce pridonijeti sigurnijem, prosperitetnijem i mirnijem svijetu."

XS
SM
MD
LG