Linkovi

Masovna grobnica ukazuje na Miloševićevu umiješanost (8/6/01) - 2001-08-08


Nedavno su iz masovne grobnice u Srbiji ekshumirana tijela za koja se vjeruje da su prvotno bila sakrivena u kamionu hladnjaci, potopljenom u Dunavu. Radio B-92 izvijestio je da su se na tijelima 86 osoba vidjeli znakovi mucenja, a da su nadjene i tri odsjecene glave. Prema izvješcu iste radio postaje, leševi su pripadali ženama, djeci i starijim muškarcima.

Kako izgleda, leševi su bili sakriveni u sklopu nastojanja da se prikriju ratni zlocini na Kosovu. Novinska izvješca navode srbijanske istražitelje koji su rekli da je bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Miloševic izdao naređnje svom ministru policije Vlajku Stojiljkovicu da sakrije dokaze o albanskim civilnim žrtvama. To je, kako se cini, bio jedan od mnogih pokušaja Miloševicevog režima da prikrije zlocine pocinjene na Kosovu. Prema zamjeniku glavne tužiteljica Medunarodnog tribunala za ratne zlocine, Grahamu Blewittu, u tijeku su istrage o spaljivanju leševa na Kosovu prije i za vrijeme zracnih udara NATO saveza, 1999. godine.

Ekshumacija najnovije masovne grobnice mogla bi pomoci u istrazi tužitelja Haškog tribunala o sudbini oko tri tisuce nestalih Albanaca. Isto tako, mogla bi u javnosti pobuditi podršku za izrucenje Slobodana Miloševica i drugih optuženika za ratne zlocine Haškom tribunalu. Trenutno, gospodin Miloševic se nalazi u beogradskom zatvoru pod optužbama za korupciju i zlouporabu vlasti. Jugoslavenska vlada radi na nacrtu zakona kojim bi bilo dozvoljeno izrucenje Miloševica Den Haagu. Pred Medunarodnim tribunalom za ratne zlocine, Miloševic bi odgovarao na optužbe za ratne zlocine u vezi s pokoljima i protjerivanjima desetaka tisuca Albanaca na Kosovu, tijekom 1998. i '99. Miloševic zaslužuje da mu se sudi ne samo za njegove zlocine protiv srpskog naroda, nego i za kršenje medunarodnog prava. Kao što je kazao glasnogovornik americkog Državnog tajništva, Richard Boucher, "jasno je da dovodenje Miloševica pred lice medunarodne pravde zbog medunarodnih zlocina ostaje vrhunski prioritet".

XS
SM
MD
LG