Linkovi

Dan neovisnosti u Sjedinjenim Državama (4/7/01) - 2001-08-08


U Sjedinjenim se Drzavama danas obiljezava Dan neovisnosti, kada Amerikanci slave blagoslove slobode i casti onih koji su im tu slobodu omogucili. 4. srpnja 1776. u Philadelphiji, delegati iz trinaest britanskih kolonija u Sjevernoj Americi odbili su i dalje biti podanici britanske krune, te su se proglasili gradjanima "slobodnih i neovisnih drzava". Tako je rodjena nova nacija - Sjedinjene Americke Drzave.

56-torica delegata koji su potpisali Deklaraciju neovisnosti dosli su iz svih drustvenih slojeva. Roger Sherman iz Connecticuta bio je bivsi postolar. Francis Hopkinson iz New Jerseya bio je skladatelj i pjesnik. Cetiri potpisnika bili su lijecnici, ukljucujuci i Benjamina Rusha iz Pennsylvanije, celnika americkog pokreta za ukidanje ropstva. Dva potpisnika bili su svecenici. Drugi su bili odvjetnici, ucitelji i poljoprivrednici. Potpisivanjem Deklaracije neovisnosti, ovi su se ljudi izlozili gubitku svoje imovine, slobode i zivota. Ovaj je rizik bio ozbiljan.

Da bi smirila pobunjene Amerkance, Britanija je u kolonije uputila vise od trideset tisuca vojnika, odnosno, najvecu vojsku koju je ikada poslala izvan svojih granica. Britanska je ratna mornarica u to doba bila najjaca na svijetu i u potpunosti je kontrolirala americku obalu.

Unatoc opasnostima, niti jedan delegat nije odbio potpisati deklaraciju. Prvi je bio John Hancock iz Massachusettsa. Potpisao se velikim, vrlo uocljivim slovima da bi, kako se kasnije salio, britanski kralj mogao procitati njegovo ime i bez naocala. Visoki sudionik skupa Benjamin Franklin upozorio je svoje kolege delegate da ce, ukoliko ne budu suradjivali, svi visiti na vlastitim vjesalima. Vecina potpisnika platila je visoku cijenu zbog podrzavanja americke neovisnosti. Cetvoricu su zarobile britanske snage. Jedan od njih, Richard Stockton, umro je zbog zarobljenistva. Drugi, poput Williama Elleryja i Cartera Braxtona, izgubili su sve sto su imali. Thomas Jefferson, autor Deklaracije neovisnosti i guverner Virginije u doba rata, jedva je izbjegao zarobljenistvo, kada su britanske snage opljackale njegov dom.

Nacija koju su utemeljili potpisnici Deklaracije o neovisnosti i danas je ziva i jedna je od najstarijih demokratskih zemalja na svijetu. Dokument koji su se usudili potpisati danas se cuva u Nacionalnom arhivu u Washingtonu, a zauvijek je upisan i u srca svih koji cijene slobodu.

XS
SM
MD
LG