Linkovi

Dva američka liječnika najavljuju prvo kloniranje ljudskog bića u roku od godine dana (8/8/01) - 2001-08-08


Dva znanstvenika, koji sudjeluju na washingtonskoj konferenciji o medicinskim i etičkim implikacijama kloniranja ljudskih bića, namjeravaju nastaviti s provođenjem planova za stvaranje genetske kopije ljudskog bića, unatoč činjenici da je ta praksa zabranjena u mnogim dijelovima svijeta. Radi se o jednoj od najkontroverznijih dilema koje se nameću pred modernu znanost.

Dva liječnika koji su se specijalizirali za terapije neplodnosti - Severino Antinori iz Italije i Amerikanac Panos Zavos - najavili su da će nastaviti s planovima za kloniranje prvog ljudskog bića, jer za takvom metodom postoji potražnja među parovima koji ne mogu imati djece. "Odlučni smo klonirati ljudsko biće. Ljudi to trebaju, pa će to i dobiti," kaza je Zavos.

Panos Zavos, profesor sa sveučilišta Kentuckyja samo je jedan od znanstvenika koji se nadaju da će već u roku od godine dana svjedočiti rođenju prvog kloniranog ljudskog bića. "Gotovo smo potpuno spremni i vec ćemo za trideset do šezdeset dana početi s reproduktivnim kloniranjem ljudskih bića," rekao je.

Talijanski liječnik Severino Antinori izjavio je na konferenciji u Američkoj akademiji znanosti da bi njegova ekipa koristila istu metodu koja je prije četiri godine upotrijebljena za kloniranje ovce. Taj je pokus svojedobno nametnuo vrlo ozbiljna etička pitanja o tome - bi li se jednog dana moglo ili trebalo klonirati i ljude. Protivnici kloniranja ukazuju da su kod klonova učestale urođene mane. Zastupnički dom Kongresa već je izglasao zabranu svih oblika kloniranja ljudskih bića. Dr. Zavos izjavio je da će njegov projekt biti izveden izvan Sjedinjenih Država, ali nije želio reći gdje.

XS
SM
MD
LG