Linkovi

Sinjska Alka protekla u znaku podrske optuzenim generalima Mirku Norcu i Anti Gotovini (5/8/01) - 2001-08-07


Bas kao sto se ocekivalo i najavljivalo danasnja 286. sinjska Alka protekla je u izuzetno ispolitiziranoj atmosferi. Gledaliste je bilo prepuno postera sa slikama uhicenog alkarskog vojvode generala Mirka Norca i natpisa "Svi smo mi Mirko Norac" kojem se sudi u Rijeci zbog ratnih zlocina pocinjenih tijekom rata, ali i plakata generala Ante Gotovine koji je u bijegu pred optuznicom haskog Tribunala. Alka se inace odrzava pod pokroviteljstvom predsjednika Mesica ciji izaslanik je izvizdjan povicima "Mesicu, cigane". Na samoj pocasnoj tribini uz upadljivo odustvo aktualne vlasti bio je nazocan cijeli vrh HDZ-a, umirovljeni generali, juznohrvatski biskupi te dio HSLS-a na celu s bivsim predsjednikom HSLS-a Drazenom Budisom koji se suprostavio vladinoj odluci o izrucenju hrvatskih generala haskom Tribunalu.

Zamjenik uhicenog Norca, vojvoda Ante Kotromanovic je u uvodnom govoru iskazao podrsku Norcu, osudio medjunarodnu zajednicu i suprostavio se daljnjoj kriminalizaciji i sotonizaciji domovinskog rata nazvavsi politicare licemjerima i demagozima. Sinjska Alka se trci od 1715. godine u znak pobjede malobrojnih Sinjana nad Turcima. Puk ovu pobjedu pripisuje cudotvornoj Gospi sinjskoj, a povjesnicari sukobom u samim turskim redovima odnosno epidemijom. Alka se uvijek odrzava pod visokim pokroviteljstvom vlasti bez obzira radilo se o mletackim namjesnicima, austrijskim carevima, Karadjordjevicima, Pavelicu, Titu ili Tudjmanu. Nije trcana samo u vrijeme napoleonske uprave. Politicki incidenti zabiljezeni samo 1935. godine kada su se HSS-ovce i komunisti sukobili s jugoslavenskim zandarima.

Inace, na danasnjoj politicki obojenoj Alci pobjedio je Ivica Peric na konju Dijamant pogodivsi kopljem alku cak tri puta "u sridu" i jednom za "dva punta". Peric je novcanu nagradu koja mu pripada poklonio za obranu Mirku Norcu, a tradicionalni prigodni darovi koje urucuje izaslanik predsjednika Republike odbijeni su od strane Viteskog alkarskog drustva Sinj. Inace, danas je u cijeloj Hrvatskoj obiljezen Dan domovinske zahvalnosti u znak sjecanja na 5. kolovoza 1995. godine kad su hrvatske snage oslobodile Knin u kojem je danas boravio i premijer Racan. U prigodnoj misi u Zagrebackoj katedrali vojni ordinarij monsinjor Jezerinac je izjavio da Hrvatska jos nije slobodna preporucujuci moliti za optuzene generale, a ministar obrane Jozo Rados je govoreci o optuzenim generalima izjavio da je to gorka casa koju trebamo popiti.

XS
SM
MD
LG