Linkovi

Američki politički stručnjaci o prvih šest mjeseci mandata predsjednika Busha (5/8/01) - 2001-08-07


No, predsjednik se sada sučeljava s daleko težim zadatkom - uvjeriti Senat, koji kontroliraju demokrati, da odobri njegove političke inicijative.

Teško do dodatne podrške?

Zastupnički dom Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, ovoga je tjedna usvojio predsjednikov energetski plan, koji uključuje ograničenu eksploataciju nafte u zaštićenom području na Aljasci, čemu su se borci za zaštitu okoliša odlučno protivili. Gospodin Bush također je pokazao svoju političku umješnost postigavši sa zakonodavcima kompromis oko zakonskog prijedloga koji će pacijentima olakšati ulaganje tužbi protiv kompanija koje osiguravaju zdravstvenu skrb.

Predsjednik je dobio i druge dobre vijesti - najnovija anketa pokazala je da jača povjerenje javnosti u njegovu sposobnost vođenja zemlje. Stuart Rothenberg, neovisni politički analitičar iz Washingtona, ocjenjuje: "Većina anketa pokazuje da između 55 i 60 posto Amerikanaca misli da predsjednik dobro obavlja svoj posao. Zemlja je vrlo podijeljena, a demokrati su i dalje vrlo kritični, što, prema mojem mišljenju, znači da gospodin Bush vjerojatno neće zadobiti i dodatnu podršku."

Poboljšanje imidža na svjetskoj sceni

Drugi analitičari vjeruju da je predsjednik tijekom proteklih nekoliko tjedana popravio svoj imidž i na svjetskoj sceni. Komentator Joseph From izjavio je u gostovanju u programu Glasa Amerike da su predsjednikov nedavni put po Europi i njegov sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ponešto umirili zabrinute američke saveznike.

"Pokazalo se da ga saveznici i Rusi počinju bolje prihvaćati. Njegov susret s Putinom bio je uspješan, te je nakon razgovora izjavio da je postignuta neka vrst razumijevanja po pitanju raketne obrane. Stoga mislim da Bushov imidž postaje mnogo pozitivniji i da ga ljudi počinju prihvaćati kao nekoga tko je sposoban voditi zemlju," kaže gospodin From.

Predsjednik Bush, međutim, još uvijek nailazi na kritike, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu. Tom Defrank je šef washingtonskog dopisništva lista New York Daily News. Prema njegovim riječima, administracija predsjednika Busha još se uvijek nosi s negativnim posljednicama njegove odluke o povlačenju Sjedinjenih Država iz Protokola iz Kyota.

"Mislim da po tom pitanju još uvijek nije blizu stavu šire javnosti. Znam da Bijela kuća svom snagom nastoji iza kulisa pronaći neku alternativu, kako ne bi izgledalo kao da se predsjednik ruga i "pokazuje dugi nos" cijelom svijetu," ocjenjuje gospodin Defrank.

Predsjednikove zakonske inicijative sada idu u Senat, koji kontroliraju demokrati. Vjeruje se da će u tom tijelu njegovi energetski i zdravstveni prijedlozi naići na veći otpor. Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže: "Predsjednik Bush sučeljava se s problemima na dugoročnom planu. Demokratske političke inicijative polako bacaju njegove inicijative u sjenu. Demokrati istupaju s novim prijedlozima, a republikanci i predsjednik samo na njih reagiraju. To baš nije formula za predsjednikov uspjeh. No, za sada glava mu je još uvijek iznad vode i mislim da mu ide dobro, s obzirom na teška pitanja s kojima je sučeljen."

Analitičari smatraju da će se predsjednik Bush naći pred do sada najozbiljnijim političkim izazovom kada bude sučeljen sa Senatom, u kojem demokrati čine većinu. No, prema njihovom mišljenju, jedna od predsjednikovih odlika do sada bila je sposobnost da nadiđe očekivanja u svojim odnosima s političkom oporbom.

XS
SM
MD
LG