Linkovi

Rezultati popisa stanovnistva u SAD 2000 (7/8/01) - 2001-08-07


Prosle je godine u Sjedinjenim Drzava proveden popis stanovnistva. Sudeci prema rezultatima, koje posljednjih mjeseci dana objavljuju mediji, Amerika se u posljednjih deset godina znacajno promjenila.

Zakljucak istrazivanja provedenog uz popis stanovnistva je da su Amerikanci, na pocetku 21. stoljeca, bogatiji i obrazovaniji. Zemlja je u posljednjih deset godina prosla kroz vrlo dinamicno razdoblje, koje su obiljezile nove tehnologije, masovna imigracija te promjene u obiteljskom zivotu.

Evo nekoliko najupecatljivijih informacija. Statistike o uporabi engleskog jezika pokazuju da jedna petina stanovnistva, sto je oko 20 posto, kod kuce ne govori engleski. Tradicionalna obitelj - ona koja se sastoji od majke, oca i najcesce dvoje djece - sve je rijedja. Djecu sve cesce odgajaju baka i djed. Sto se tice radnog mjesta i tu ima velikih promjena: sve vise i vise zaposlenih ne odlazi na posao u poduzece, tvornicu, ili neku drugu ustanovu, vec posao obavlja od kuce.

Kontradiktorni trendovi

Prosjecni Amerikanac zivi bolje nego pocetkom devedesetih. Prosjecni godisnji prihod cetveroclane obitelji je nesto veci od 41 tisuce dolara godisnje - to je bruto iznos. Medjutim, jos uvijek vise od 15 posto djece - dakle, svako sesto dijete - zivi u siromastvu. 17 posto domacinstava prima neku vrst socijalne pomoci. Vise od pola milijuna domacinstava nema tekucu vodu i kanalizaciju. Vise od tri milijuna domova nema telefon. Sve je vise i onih koji ne govore engleski jezik, sto je takodjer povezano s manjim prihodima.

Amerikanci su bolje obrazovani no prije deset godina. U populaciji starijoj od 25 godina, svaka cetvrta osoba - znaci oko 25 posto - ima fakultetsku diplomu. Prije deset godina, svaka je peta osoba imala fakultetsko obrazovanje. 82 posto populacije ima srednjoskolsku diplomu - prije deset godina, tu je diplomu imalo 75 posto Amerikanaca. Najobrazovanije stanovnistvo ima Okrug Columbia, odnosno glavni grad Washington. Cak 40 posto njegovih stanovnika ima fakultetsku diplomu ili neki visi akademski status.

Visoki troskovi stanovanja

Washington je izuzetan i po nekim drugim pokazateljima. U njemu cak 37 posto stanovnika nema automobil, sto se moze povezati s guzvama u prometu i razmjerno dobrim gradskim prijevozom. Inace, u Sjedinjenim Drzavama vise od 90 posto domacinstava ima barem jedan automobil, a 18 posto domacinstava posjeduje cak tri ili vise vozila.

Uz New York i Kaliforniju, stanovanje u Washingtonu je najskuplje. Prosjecna obitelj u Washingtonu, New Yorku ili Kaliforniji na placanje stanarine ili hipoteke na kucu trosi cak 40 ili vise posto svojih prihoda. Kada se prouce statisticki podaci o velicini obiteljski kuca u Sjedinjenim Drzavama, pokazuje se da su one, u prosjeku, znatno vece no sto su bile prije deset godina. Primjerice, cetvrtina obiteljskih kuca ima sedam ili vise prostorija - u to se ne racunaju kupaonice niti ostave. Prosjecna mjesecna isplata hipoteke na obiteljsku kucu iznosila je 1,307 dolara, znatno vise nego prije deset godina.

Tradicionalna obitelj sve rijedja

Na pocetku priloga, spomenuli smo neke podatke o promjeni profila prosjecne americke obitelji. Podaci iz popisa stanovnistva pokazuju da djeca sve cesce zive sa samohranom majkom, te da je sve vise bracnih parova koji nemaju djece. Po prvi put, popis stanovnistva se bavio i djedama i bakama koji odgajaju djecu. Statistike pokazuju da u vise od tri milijuna domacinstava, uz roditelje s djecom zive i djed i baka, a u vise od dva milijuna domacinstava djed i baka jedini se brinu za unuke mladje od 18. godina. Radi se najcesce o djeci ciji su roditelji ili u zatvoru, ili su ovisni o drogi, ili su pak preminuli. Podatke o djedama i bakama koji se brinu o unucima trazila je vladina uprava koja izdaje socijalnu pomoc, kako bi se pomoglo tom segmentu stanovnistva.

Sto se tice etnicke raznovrsnosti Amerike, u posljednjem desetljecu 20. stoljeca u Sjedinjene je Drzave stiglo oko 13 milijuna i 300 tisuca useljenika. Uz to, ilegalnih je useljenika, najvise iz Meksika, izmedju 4 i osam milijuna. Useljenicko stanovnistvo predstavlja oko 11 posto ukupne populacije.

Glas Amerike ce objavljivati nove segmente rezultata popisa stanovnistva, kako oni budu objavljivani.

XS
SM
MD
LG