Linkovi

Uhićena trojica visokih časnika Armije BiH osumnjicenih za ratne zločine počinjene nad Hrvatima (3/8/01)) - 2001-08-07


Generali Armije Bosne i Hercegovine - Enver Hadzihasanovic i Mehmed Alagic - te pukovnik Amir Kubura, uhiceni su i bit ce prebaceni u Haski tribunal za ratne zlocine, gdje ce im biti sudjeno za ratne zlocine pocinjene nad Hrvatima srednje Bosne 1993. i 1994. godine.

Od svih do sada uhicenih Bosnjaka, ova dvojica generala i pukovnik bili su na najvisim polozajima. Oni su ujedno i prvi bosanski muslimani koje se tereti za zlocine izvrsene nad Hrvatima u srednjoj Bosni. Tuziteljstvo Haskog tribunala tvrdi da su zrtve tih zlocina uglavnom bili ratni zarobljenici i civili. Neki su masakrirani nakon vojnih operacija, a drugi ubijani, ili prebijani u sabirnim centrima, dok su neki koristeni i kao zivi stitovi.

Hasko tuziteljstvo tereti generale Mehmeda Alagica i Envera Hadzihasanovica, te pukovnika Amira Kuburu, po zapovjednoj odgovornosti, za ratne zlocine koji proizilaze iz povrede ratnog prava i obicaja, te teskih povreda Zenevskih konvencija. Tuziteljstvo vjeruje da su glavni izvrsitelji zlocina bili strani muslimanski borci, koji su sebe nazivali Mudzahedinima, odnosno "svetim ratnicima". Najmanje je 200 civila - najvecim dijelom bosanskih Hrvata - ubijeno, a mnogo vise ih je ranjeno, navodi se u optuznici. Uz ubijanje civila, pripadnici Armije Bosne i Hercegovine su ubijali i zarobljene vojnike Hrvatskog vijeca obrane.

Trojica zapovjednika trenutno su zatoceni u Bosni i Hercegovini, ali je predstavnik Federacije Bosne i Hercegovine izjavio da ce optuzenici biti izruceni tribunalu u narednih nekoliko dana. Tuzitelji su priopcili da je vlastima u Sarajevu nedavno uruceno jos zapecacenih optuznica, ali nisu otkrili imena koja se na njima nalaze. Uhiceni general Hadzihasanovic se, inace, vec pojavljivao pred Haskim tribunalom, kao svjedok u postupku protiv Tihomira Blaskica, koji je osudjen na 45 godina zatvora, te prilikom sudjenja generalu Radislavu Krsticu, koji je jucer osudjen na 46 godina zatvora.

U optuznici protiv trojice visokih casnika se navodi da su snage Treceg korpusa Armije B-H, u kojem su optuzenici bili zapovjednici, u travnju 1993. godine i pocetkom ljeta iste godine izvrsile niz teskih napada na HVO, ukljucujuci i podrucja opcina Bugojno, Busovaca, Kakanj, Maglaj, Novi Travnik, Travnik, Vares, Vitez, Zavidovici, Zenica i Zepce. Stanovnistvo i zarobljeni vojnici ubijani su - kako se dodaje - u selima Dusina, Miletici, Maline i Bikosi.

XS
SM
MD
LG