Linkovi

Prijeti li Hrvatskoj vruća politička jesen? (2/8/01) - 2001-08-06


Jesu li najavljena smanjena socijalna davanja uz istodobno poskupljenje energenata, temeljnih prehrambenih namirnica i telekomunikacijskih usluga te otpustanje viska zaposlenih u policiji i Ministarstvu obrane ispunjenje predizbornih obecanja ili nesto sasvim drugo - upitao se danas predsjednik Nezavisnog sindikata Kresimir Sever. On se posebno obrusio na MMF koji zahtjeva smanjenje javne potrosnje u Hrvatskoj.

"Postajemo li mi to neki odredjeni protektorat MMF-a i Svjetske banke. Oni kazu nismo mi ovdje da bismo vama naredili sto trebamo raditi. Mi samo predlazemo. Ali s druge strane, kad gledamo kako izgleda stand-by aranzman, kako izgledaju neki krediti koji su nam dani, vucena sredstva. Oni kazu dobit cete 200 milijuna dolara, a drugih 200 cete dobiti ako odradite to i to. Dakle, nisu naredili, ali su rekli ne mozete dobiti novce ako to ne odradite."

Sever smatra da su vladine odluke donijete pod pritiskom MMF-a i Svjetske banke podsjetivsi pri tom da Slovenija i Irska nemaju sporazume s tim institucijama pa ipak njihovi gradjani bolje zive. Sever je jos prebacio Vladi da je namjerno izabrala ljeto za poskupljenja i spretno zaigrala na kartu haskog tribunala kako bi zamaglila socijalno-gospodarsko stanje u zemlji. Vladina odluka o smanjenju socijalnih naknada posebno pogadja porodiljem, reagirala je Jadranka Kosor, zastupnica HDZ-a.

"Mene je osobno najvise pogodila najava da ce se drugi put u godinu dana smanjivati prava majki, rodilja i djece. To je stvatno previse i za ovu Vladu i smanjivanje naknada kako je predlozeno na 900 kuna za sve u razdoblju od sest mjeseci do 12 mjeseci djetetovog zivota mislim da je apsolutno neprihvatljivo. Mnogo je razloga za to. Ja cu samo podsjetiti da je posljednjim smanjivanjem porodiljnih naknada standard obitelji s malom djecom - a njih je u Hrvatskoj otprilike 50 tisuca - smanjen vec za 40 posto."

Umirovljenici bi pak trebali na mirovine vece od 1680 kuna placati porez, a do sad je neoporezivi dio bio 2500 kuna. Predsjednik sindikata umirovljenika Hrvatske primjecuje da se radi o dvostrukom oporezivanju.

"Porez je placan na sredstva za place iz kojih nisu bili iskljuceni svi doprinosi nego i na ona sredstva koja su stvarana doprinosima za mirovinsko osiguranje. Onda se ta cinjenica jednostavno presucuje, preko nje se prelazi i jedan broj umirovljenika, ja vam ne bih znao reci koliki je broj onih koji su umirovljeni do 1994., fakticki ce biti u situaciji da je duplo oporezovan.

XS
SM
MD
LG