Linkovi

Radoslav Krstic osudjen na 46 godina zatvora (2/8/01) - 2001-08-06


Sud mu je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 46 godina. To je prvi put od Drugog svjetskog rata do danas da je netko osudjen za genocid izvrsen u Europi.

Sud je zakljucio da je 53-godisnji Radislav Krstic kriv za genocid, jer je prihvatio provesti plan o pogubljenju izmedju 7 i 8 tisuca muskaraca i djecaka bosnjacke nacionalnosti u Srebrenici - takozvanoj zasticenoj zoni Ujedinjenih naroda, koju su srpske snage zauzele u srpnju 1995. godine. General Krstic je izjavio kako nije kriv za genocid i ostale navode optuznice - poput progona i nasilnog deportiranja Bosnjaka. Sudac Almiro Rodrigues je, medjutim, zakljucio sljedece: iako je netko drugi, vjerojatno, naredio pogubljenja, general Krstic je pristao na njihova izvrsenja.

Sudac je takodjer naveo da je general Krstic svjesno sudjelovao u nasilnom deportiranju tisuca zena, djece i starih bosnjacke nacionalnosti s podrucja Srebrenice. Iznoseci glavne crte presude, sudac je rekao da su snage bosanskih Srba ubile skoro sve od oko sedam do osam tisuca bosnjackih muskaraca zarobljenih tijekom sedam dana nakon zauzimanja Srebrenice. Nazivajuci dogadjaje u Srebrenici pokoljem, sudac Rodrigues je naglasio da niti jedan Srbin nije kaznjen za masakr koji se smatra najtezim zlocinom pocinjenim u Europi nakon drugog svjetskog rata.

XS
SM
MD
LG